Bedrövligt oskick

Sportchefen i Svenska Tennisförbundet, Johan Sjögren, tar i sitt senaste månadsbrev bl a upp ett oskick som breder ut sig allt mer i Sommar- och Vintertourerna. Många spelare har uppenbarligen inte insett eller velat inse innebörden i sign in-förfarandet.
Ända sedan de svenska tourerna infördes i samband med det samlade greppet Tennis 90, har en bärande idé varit att ha sista anmälningsdagen så tätt som möjligt inpå tävlingsstart – 1 vecka – och sign in dagen före kvalstart. Syftet är förstås att få så bra kvalité som möjligt på tävlingarna och att minimera antalet wo-matcher.
Sign in innebär en bekräftelse av den tidigare gjorda anmälan, vilket långt ifrån alla tycks ha klart för sig. Härom vittnar den långa raden avhopp med åtföljande extraarbete, som de flesta berörda tävlingsledare tvingas finna sig i.
Det problem, som Johan fokuserar på, är emellertid avhoppen som sker under den korta tiden mellan sign in och tävlingsstart. Visst kan akuta sjukdomsfall eller skador i sista stund förekomma och motivera enstaka återbud, men är knappast förklaringen till den höga frekvensen w o i t ex den just nu aktuella tävlingen i Ljungby.
I Ljungbytävlingen kan man räkna in hela 5 w o redan innan kvalet är färdigspelat. Siffran är förstås helt oacceptabel, även om en eller annan spelare kanske i sista stund blivit överraskad av att tävlingen sträcker sig över hela fem dagar. Oavsett lottningsformat – om man begränsar sig till 16- eller 24-lottningar – räcker det med 4 tävlingsdagar, vilket för övrigt skrevs in i torubestämmelserna redan från start.
I tävlingen i Ystad, som föregick den i Ljungby kunde man notera hela 7 återbud. Av dessa var 6 i huvudklasserna. 4 lucky losers i herrsingeln är detsamma som 25% av de inlottade spelarna. Fullständigt oacceptabelt!
Att tillgripa utredningar och utdöma påföljder är lika trist som jobbigt. Våra svenska spelare erbjuds ett förnämligt tävlingspaket i form av tourerna. Det bör vara deras solidariska ansvar mot förbund, arrangörer, sponsorer och publik att sköta sina förpliktelser på ett oklanderligt sätt.
– – – – – – –
Speciellt glädjande i den pågående sommartouren är att landets för tillfället bästa herrspelare är med på tåget. Patrik Rosenholm spelar sin tredje tourtävling på raken i Ljungby och för Markus Eriksson är det den andra.

Annonser

3 Responses to Bedrövligt oskick

 1. Ola H skriver:

  Regelkunskap någon? Läs innnantil om vad spom gäller för anmälan till tävling och i vårt individualistiaksa och poängjagande tennissamhälle är det bara ett straff som biter. 10 p avdrag per ogiltig w.o man lämnar!

 2. Jozo Grbavac skriver:

  Hej Åke,

  vi vill börja med att gratulera Ellen Allgurin till hennes framgångar i Kristinehamn. Vi önskar henne all lycka i hennes fortsatta tenniskarriär.

  Vi tycker det du säger är bra, men vi vill ändå lämna en kort kommentar.

  City Gross har nyligen börjat erbjuda sina kunder en möjlighet att få vin hemlevererat tillsammans med mat. Det här är inte ett lagbrott, utan ett legitimt kringgående av existerande regler. Vi vill berömma City Gross för deras kreativa tänkande.

  Vi tycker att svenska tennisspelare uppvisar samma förmåga. Vi tycker inte att kreativa spelare ska bestraffas för att agera inom gällande regelsystem.

  Här i Ljungby är vi väldigt glada över att ha fått arrangera en så fantastisk turnering som Silverstone Open.

  //Jozo Grbavac

  • Fredrik skriver:

   Ja vad City Gross har för sig, hör väl inte till sammanhanget här. Kreativiteten hos spelare ska finnas på banan, inte utanför, tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: