De besuttna tar över

Tennisens världskarta ritas om med jämna mellanrum. Idag känns  t ex Polen som en ny stormakt i vardande. Vårt grannland i söder, som genom alla år bara fostrat en enda världsspelare, 80-talets Wojtek Fibak, har säkrat en semifinalplats på såväl herr- som damsidan i årets Wimbledon.
Forna stormakter som Sverige och USA tvingas summera ett nattsvart Wimbledon redan när mindre än hälften av andra veckan är avklarad. USA:s sista damhopp, Sloane Stephens, försvann i kvarten och i herrsingeln gjorde jänkarna sitt sämsta Wimbledon på 101 (!) år. Ingen spelare överlevde andra omgången.
Att Agnieszka Radwanska är en av de fyra sista bland damerna är ingen överraskning, men att Båstadaktuella duon Lukasz Kubot och Jerzy Janowicz gör upp om den semifinalplats bland herrarna, som Federer och Nadal var predistinerade för enligt alla förhandstips, är förstås en knallsensation.
Det tycks dock inte vara en medveten nationell satsning, som ligger bakom den polska inbrytningen i de fina salongerna. I dagens DN-rapport från Wimbledon får man veta, att det istället är privata uppbackningar, som är förklaringen till framgångarna, en omständighet som inte är ovanlig i de stater som tillhörde det gamla östblocket.
Radwanska, vars lillasyster Urszula också spelar på touren, och Janowicz har starkt stöd av förmögna föräldrar, medan Kubot enligt DN-artikeln kryssat sig fram på lite udda vägar.
Privata initiativ och privat kapital ligger alltså bakom många framgångsrika tennissatsningar idag. Vi kunde – inga jämförelser i övrigt – höra samma resonemang från Patrik Rosenholm i söndagens tennisinslag i Sportspegeln. Sverigeettan deklarerade tydligt, att utan föräldrarnas plånbok hade hans professionella tennisspel inte varit möjligt.
Annat var det under den svenska glansepoken. I Team SIAB, den mest lyckosamma svenska satsningen i modern tid, kom samtliga spelare från arbetarklass eller lägre medelklass. Utan förbundets och den dåvarande byggjättens insatser hade förmodligen Mats och ”Jocke” istället gjort karriär som ishockeyspelare i NHL.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: