Märkeshistoria

VLKIdag gick ett stycke Växjöitisk hantverkshistoria i graven, hantverkshistoria som faktiskt ute i marginalen har intressant anknytning till Växjötennisen. Guldsmedsaffären Axel Ohlssons på Sandgärdsgatan, en av stans äldsta butiker, med anor sedan 1836 upphörde.
Anknytning till tennisen? Jo, det var guldsmeden Axel Ohlsson, som på tennislegendaren Ture Fridlunds uppdrag tillverkade det första klubbmärket för Wexiö Lawn Tennisklubb anno 1914. Materialet lär vara äkta silver.
Det finns ett stycke originell samlarhistoria kring märket. Harry ”Olle på hallen” Olsson, som var passionerad klubbmärkessamlare, kände till dyrgripens existens men lyckades inte få tag på den trots tappra försök.
Så småningom fick ”Olle” en lokal konkurrent i branschen, blivande märkeskungen Lasse Claar. Lasse jobbade som mätaravläsare på VEAB och hade vid ett tillfälle uppdraget att läsa av mätaren i Ture Fridlunds sommarresidens ute i Kronoberg.
Ture var död sedan många år, men Lasse blev väl mottagen av döttrarna Lisa och Greta. Kaffe med dopp och pratstund följde efter fullgjort jobb. Lasse berättade om sin hobby, varpå en av damerna reste på sig och gick till ett skrivbord. Ur en av lådorna halade hon upp märket och överlämnade det som gåva till Lasse, som förstås väl kände till dess existens.
Lasse Claar håller Wexiö Lawn Tennisklubb som det värdefullaste objektet i sin jättesamling. För tennisvännen ”Olle” var det svårsmält så länge han levde, att bli snuvad på rariteten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: