Tennis och nationalekonomi

Dagens Industris tennisbilaga i anslutning till Swedish Open innehåller i årets utgåva bl à en intressant artikel på temat tennis och nationalekonomi. Tidningens finanskrönikör Henrik Mitelman gör en analys och framtidsfundering baserad på tennisranking och bruttonationalprodukt, BNP.
Mitelman utgår från gruppen topp 200 på ATP-rankingen. Han tar fram ett jämförelsetal, som utgör kvoten mellan antal topp 200-spelare och hemlandets andel av den samlade BNP:n.
Topp 4 i sammanställningen utgör idel östeuropeiska tillväxtländer. Serbien intar förstaplatsen följt av Kroatien, Slovakien, som Sverige skall möta i DC, och Tjeckien.
Sverige med sina bästa spelare för tillfället rankade runt 500 finns förstås inte med i listan. USA, en annan nation med bekymmer, intar en blygsam tjugondeplats, delad med Japan.
Mitelman förutspår, att de s k bric-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, kommer att öka sin andel av både världsekonomin och tennistoppen. Han menar också att risken är stor, att nuvarande stormakter som Frankrike och Spanien kommer att tappa.
Om det nu finns så enkla samband mellan tennisranking och ekonomi, men intressant läsning är det…
– – – – –
De svenska kvalinsatserna i Båstad har inte värmt alls som det strålande högsommarvädret. Ljusglimten kom i andra omgångens sista match, där Växjöbekante Isak Arvidsson fightades väl och spelade till sig den enda svenska kvalfinalplatsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: