Intressant seminarium

”Återuppbyggnaden” var ämnet för ett mycket intressant seminarium i anslutning till Swedish Open på måndagen. En högst kompetent panel med Mats Wilander, Thomas Johansson och ”Fidde” Rosengren hade under skicklige moderatorn Jonas Arnesens ledning många tänkvärda funderingar att delge det månghövdade auditoriet.
Det som skall byggas upp igen är förstås Sverige som tennisnation, om inte till himlahöjder som i fornstora dar så dock till en anständig nivå. Viss tid ägnades åt att utröna varför det gick så snett efter glansperioden, men störst utrymme gavs, i enlighet med ämnesrubriken, åt att blicka framåt.
Gemensamt för alla tre experterna var bl a vikten av den egna drivkraften, att finna glädjen i sitt idrottande, att ha rimliga målsättningar och att hitta metoder att locka de stora bolltalangerna till tennisen. Mats exemplifierade med de amerikanska tennisakademierna, som genom åren rekryterat många talanger österifrån. Dessa har, enligt Mats, varit betydligt mer framgångsrika än amerikanska ungdomar just på grund av större drivkraft.
Tränare och tränarutbildning är förstås centralt i framtidsdiskussionen. Man konstaterade att tränartätheten ökat högst väsentligt på senare år, men inte gett de resultat som förväntats.
Trion var också rörande enig om vikten av det egna spelet. Thomas exemplifierade med att Magnus Tideman minsann inte behövde vara närvarande när han spelade poäng mot Magnus Norman. Det var på liv och död från första bollen. Varför är det så svårt att få till detta sakernas tillstånd idag?
Patentlösningar finns förstås inte inom ämnesområden som det aktuella. En hel del av det som sades kändes dock glädjande nog som en bekräftelse på de uppfattningar som varit rådande i VTS men som inte alltid stämt överens med hur man arbetar i andra klubbar. Men så satt ju också två VTS-are i panelen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: