Det enkla har blivit svårt

Mats Wilander betonar det…
”Fidde” Rosengren betonar det…
Thomas Johansson betonar det…
Alla tre menar, att det i huvudsak är genom det egna spelet, som man lär sig den sofistikerade sporten tennis och utvecklar sin spelidentitet. Tränaren hjälper förstås till men kan inte göra allt.
Varför har det enkla blivit så svårt? Varför har dagens svenska tennisjuniorer så svårt att genomföra meningsfull träning utan att en tränare finns närvarande?
Vi ser problemet på nära håll i VTS och uppenbarligen är det inte unikt i vår klubb. Folk man talar med från andra håll bekräftar att situationen är densamma i deras klubbar.
Jag kan tänka mig ett antal orsaker
* Den på senare tid kraftigt utökade tränarledda träningen – dock inte i VTS – kan ha haft en passiviserande och tidsupptagande effekt.
* Okunskapen i ämnet hos pådrivande föräldrar. Många tror att dyra privatlektioner är det enda och bästa komplementet till den tränarledda träningen.
* Den så viktiga passionen och viljan att bli så bra som möjligt är inte alltid tillräckligt stark.
* Vi lever – på gott och ont – i ett helt annat samhälle än när Mats, Thomas och ”Fidde”var juniorer, dock ett samhälle utan genvägar, om man vill bli bra i idrott.
Det har sagts förut, men tål att upprepas: Inom VTS förfogar alla juniorer över redskapen att utveckla det egna spelet. Vi erbjuder juniorkortet, som ger rikliga möjligheter till eget spel för en spottstyver, och vi har Esyluxligan, där tävlingsmomentet på riktigt kommer in varje vecka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: