Damernas sommarsverige

För något år sedan – jag kommer inte ihåg exakt – hade Smålandsposten en insändare, som ondgjorde sig över att sportredaktionen, enligt skribentens uppfattning, behandlade damidrott styvmoderligt. Jag är övertygad om att Dan Magnusson och hans medarbetare – ett erfaret gäng – har idrottslig kvalité och läsarintresse som ledstjärna, inte genustänk.
Nåväl, i dagens SmP bör insändarskribenten, om han fortfarande följer tidningens sportsidor, känna sig tillfreds. Av nio sportsidor handlar drygt sju om damidrott. Det enormt medieomhuldade EM-et i fotboll breder ut sig på två tredjedelar av utrymmet. Swedish Open får sig tilldelad en sida, signerad den på plats närvarande Sven Elofsson.
Det är sannerligen damernas idrottssommar detta nådens år 2013. Världens främsta idrottskvinna har förvandlat kristävlingen Collector Swedish Open till en kassako. Damveckan har skrivit Båstadhistoria genom att dra fler åskådare än vad herrarna gjorde veckan innan. Jag har inte sett någon officiell publikredovisning, men gissningen känns inte speciellt djärv.
Växjö har bidragit till damfotbollens succé. Tjejernas publiktillströmning på Myresjöhus Arena har varit betydligt stridare än de skaror, som Öster samlar i allsvenskan. Damidrotten är alltså lika het i sommarsverige som det intensiva högtryck, som tycks ha parkerat över Skandinavien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: