Battle of the sexes

Apropå Sven Elofssons artikel i tisdagens SmP, där han tar upp en idé från finansmannan och tennisentusiasten Christer Gsrdell om en utmanarmatch mellan den manlige Sverigeettan och Serena Williams. Hur skulle det gå?
Ämnet är inte nytt. En liten historisk rapsodi kan vara på sin plats. Genom åren har förekommit en del utmaningsmatcher mellan herrar och damer. Här är några.
Riggs vs Court
Amerikanen Bobby Riggs, Wimbledonvinnare 1939, utmanade 34 år senare australisensiskan Margaret Court, äkta Grand Slam-vinnare tre år tidigare. Den 55-årige Riggs vann enkelt.
Riggs vs King
Fortsättning följde samma år. Manschauvinisten Riggs gick vidare och utmanade världsettan Billie Jean King, som dessutom hade blivit omslagsflicka för den kvinnliga frigörelserörelsen. Bäst av fem set var spelformen. Tillställningen som sändes i tv över hela USA rubricerades ”Battle of the sexes”. King vann enkelt i tre set.
Connors vs Navratilova
Jimmy Connors, som nyss hade dragit sig tillbaka, utmanades 1992 av Martina Navratilova, då i slutet av sin karriär. Connors klarade uppgiften trots att villkoren var en serve för honom och två för Navratilova plus att dubbellinjerna gällde för Connors.
Brasch vs Williams
Under Ausralian Open 1998 stack de unga systrarna Williams ut hakan och menade att de kunde vinna över vilken manlig spelare som helst utanför topp 200. Tysken Karsten Brasch, då rankad strax över 200 och känd för att vara allt annat än en renlevnadsman, antog utmaningen och vann klart över båda systrarna.
Tilden vs Lenglen
Om det är en skröna eller inte må vara osagt, men det sägs att 20-talets gigant Bill Tilden utmanades av den legendomsusade damstjärnan Suzanne Lenglen. Tilden frågade vad hon ville ha i handicap. Lenglen svarade att det var open som gällde. Tilden förödmjukade fransyskan genom att demonstrativt slå bort de tre första poängen i varje game för att sedan vinna med 6-0, 6-0.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: