Tjatigt men viktigt

– Jag var ute och spelade jämt. Varje rast. Varje dag efter skolan. Jag försökte sätta rekord i att tricksa eller så ställde jag upp mina kompisar och hade dem som motståndare.
Nej, det är inte Zlatan, det är Kosovare Asllani, som står för detta uttalande i Johan Esks söndagskrönika i DN med rubriken: EM:s största seger vore ökat spontanspel. Den kloke Esk menar att tjejer spontanspelar i betydligt mindre utsträckning än killar och att ökat spontanspel skulle vara den viktigaste effekten av sommarens EM, viktigare än t ex ökade publiksiffror i damallsvenskan.
Ett pratminus till från Asllani i samma ämne:
– Den är jätteviktig. Det är den som lägger grunden till hur bra man kan bli.
Det intressanta ämnet/problemet är inte unikt för fotbollen, det gäller nog för större delen av den svenska idrottsrörelsen, inte minst tennisen. Mats Wilander uttryckte sig t ex i liknande termer i samband med Swedish Open för ett par veckor sedan. Skillnaden mellan pojkars och flickors spontanspel tror jag däremot inte är specifik för tennisen.
Det har inte precis varit trängsel för att få speltid på banorna i Strandbjörket denna soldränkta sommar. Jag vågar påstå att tjejerna synts i lika stor utsträckning som killarna, åtminstone om man räknar bort de tillfällen som tävlingsjuniorer spelar med pappa i stället för med en kompis.
Anna Hermann, Viktoriorna Pahlett och Björk, Sofia Karlsson, Astrid Brodén, Louise Hovhammar och Fanny Björklund, för att nämna några, har synts flitigt i Strandbjörket de senaste veckorna. Dessutom – och det är det viktigaste – det de har gjort har sett vettigt ut.
En annan iakttagelse: minitennisbanan i Strandbjörket, som ju är avsedd för just spontanspel och som är tillgänglig för vem som helst, har haft fler besökare med fotboll än med tennisracket. Inte bra för tennisnätet och ingen bra signal till tennisen.
Jag är tjatig i detta ämne. VTS erbjuder generösa möjligheter för eget spel, möjligheter som borde tas tillvara bättre än vad som är fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: