Hopp trots allt?

En av de centrala frågorna, när idrottsrörelsens framtid står på dagordningen, är hur det kommer att se ut med det ideella arbetet om 10-15 år. Tendensen är tydlig. Det blir allt svårare att engagera folk i ideella uppgifter, en omständighet som förstås går i takt med att allt fler anställda tar över uppgifter, som tidigare skötts av ideella krafter.
Det JSM, som avslutades i Strandbjörket för en vecka sedan, var ett evenemang, som inte skulle vara möjligt att genomföra på ett bra sätt utan omfattande volontärinsatser. Runt hundratalet ideellt engagerade klubbmedlemmar var engagerade i vitt skilda uppgifter.
Om man ser till medelåldern hos dem, som jobbade, var den säkerligen tämligen hög. Många garvade kämpar, som sedan barnsben är fostrade att ta ideellt ansvar, mötte med självklarhet upp. Pensionärer är en jätteresurs i ett evenemang, som sträcker sig från morgon till kväll i en veckas tid och där uppgifterna är av högst varierande slag.
Nestor i gänget var Hans Bergeling, åttio år fyllda. Hans, som för övrigt kontinuerligt backar upp våra vaktmästare i banvården, fanns med varenda dag (!) i det uppskattade banskötargänget.
Glädjande nog såg vi också unga ansikten – förutom det en smula privilegierade domargänget – som sänkte medelåldern betydligt. Hanna Hardebring t ex gjorde ett kanonjobb i ett antal pass i kiosken i Bollebo. Välkommen tillbaka på banan också, Hanna!
En moblisering av den typ, som ett JSM tvingar fram, har givetvis många positiva effekter. Gamla garvade rävar ställer upp, för att de vet av erfarenhet hur roligt jobbet är. De, som är nya, drar förhoppningsvis samma erfarenheter.
Hans och Hanna råkar vara nämnda. Alla ni andra är förstås inte glömda. Varenda en, som haft en uppgift, har bidragit till det positiva eftermäle, som JSM-arrangemanget har fått.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: