En klok legendar

Tennis started out as my thing and they didn’t want it to become their thing. I have three kids of my own now, and I can’t imagine making them do something that makes them unhappy. Give your children the tools to succeed in life, and if they succeed in tennis, that’s a bonus.

Klippet är hämtat från amerikanska tennis.com och en artikel med rubriken ”Making the right choices”, skriven av Lindsay Davenport, en av damtennisens stora runt senaste sekelskiftet. Den högt respekterade Amerikanskan har bl a tre Grand Slam-titlar på meritlistan.
”they” i citatet är förstås Davenports föräldrar, och temat för artikeln är nödvändigheten av en stark egen drivkraft för att lyckas bra i livet i allmänhet och alldeles speciellt i idrott. Aldrig så stark vilja från föräldrarnas sida är till ingen nytta, om barnet vill något annat.
Davenports åsikter är inte särskilt uppseendeväckande men nog så viktiga att ständigt ha i åtanke. Förnuftiga föräldrar, som vet sin plats i sammanhanget, är en viktig faktor bakom framgångsrika idrottsmän. Lika tydliga är spår som förskräcker efter föräldrar med ambitionen att förverkliga sig själva genom sina barn.
Ta gärna del av hela artikeln. Den är synnerligen lättillgänglig och välskriven.

Annonser

2 Responses to En klok legendar

  1. Ola H skriver:

    Det räcker inte att ha ”det i åtanke”! Svensk idrott i allmänhet och indivuduella idrotter i synnerhet måste återta makten över utövaren. Tennisklubbar har helt släppt iväg tennisfostran till föräldrar som plötsligt tror de är experter. Varför vågar inte dagens ledare stå emot, tro på det man bestämt och ha en rak linje? Svensk Tennis är rökt om vi inte hjälps åt och organiserar träning och tävling smartare. Framförallt måste ungdomarna ges tillfälle att lira på egen hand. Det är upp till varje klubb att driva sin profil inom RF:s ramar men såväl Region som SvTF centralt måste kanske börja styra eller i alla fall komma med riktlinjer och sätta sin profil på vad man vill och varför. En omedelabar risk är annars att samtliga juniorer som kan ta sig fram i tävlingar har föräldrar med mycket flexibla jobb och en lön som övertiger 500 000 kr/år. Om ”talangerna” finns bara i den sfären låter jag vara osagt.

  2. Mackan skriver:

    Absolut, föräldrarna ska uppmuntra men det är ju utan tvekan barnet som måste vilja träna.

    En annan sak som man ska ha i åtanke är VILKA SIGNALER klubben sänder ut till sina juniorer men även till andra klubbar som kommer på besök. Då menar jag allt från bemötande och välkomnande vid tävlingar men även vad klubben anser vara det viktigaste hos juniorerna.Alltså inte bara vad de presterar på tävlingar som det i många fall nu är utan saker som t. ex attityder, viljan att träna och uppmuntran och återkoppling då de gör bra och dåliga saker måste tas i tanke(det gör det kanske redan till viss del). Jag tycker att klubben måste börja tänka lite mer på hur tex grupperna delas in för ungdomarna, vad jag förstått så var det ju otroligt många som var missnöjda efter att grupperna kom ut i förra veckan men ännu värre så har inte ungdomarna fått någon motivering till varför de flyttats upp eller framför allt neråt. Klart att det inte går att göra alla nöjda men det var rätt många barn som faktiskt blev ledsna och sånna här saker kan ju tyvärr leda till att barnen tappar motivationen och slutar och det vill vi ju inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: