Ett misshandlat ord

Idrottens språkbruk lämnar i vissa sammanhang en hel del övrigt att önska. Speciellt inom tennisen är ”akademi” ett ord, som används utan djupare eftertanke.
Ordet har sitt ursprung i Akademeia, som var namnet på en olivlund intill antikens Aten. Platon bodde i grannskapet och brukade varje dag föreläsa i filosofi för sina elever på platsen. Hans skola kallades som en följd härav för ”den akademiska”. Så småningom fick ordet akademi sin allmänna betydelse som högskola och sedermera även som lärt eller konstfrämjande samfund.
Inom dagens tennis kan akademi stå för nästan vad som helst. Good to Great Tennis Academy får väl anses leva upp till ordets rätta betydelse åtminstone vad gäller den avancerade delen av verksamheten. Samma gäller delar av den verksamhet som bedrivs i Södrahallen här i Växjö.
Men att t ex kalla en vanlig tennisklubb för en akademi har förstås inget med ordets rätta betydelse att göra. Jodå, det förekommer. Klubben i Katrineholm, en nybildning efter den gamla klubbens konkurs, heter Katrineholms Tennisakademi. Dags för RF, som förr var ett nålsöga i sammanhanget, att skärpa kraven vid registrering av klubbnamn.
Även om akademi inte finns i själva klubbnamnet, förekommer ordet tämligen flitigt i beteckningar för grupperingar i klubbars juniorverksamhet. 13-14 åringar tillhör inte akademier i andra sammanhang än idrott och borde inte göra det där heller.
Kommersiella verksamheter, som inte är annat än  tennisskolor eller researrangörer, har inte sällan ordet akademi i sina namn. I Stockholm finns t ex både ”Tennisakademin” och ”Stockholm Tennis Academy”.
För övrigt, varför heter det Academy och inte Akademi? Skäms vi för vårt svenska språk? I Växjö finns fortfarande Öster, IFK och VTS. I ishockey, innebandy och basket är klubbnamnen anglifierade. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: