Spelformen som gud glömde

Dubbel-SM tillhör inte de stora begivenheterna i svensk tennis. Efter att i dagarna två för andra året på raken arrangerat tävlingen består intrycket: spelglädje, trivsamhet, avspändhet.
Ett stort problemet med Dubbel-SM är att hitta utrymme i en trång höstkalender, alldeles speciellt på herrsidan. Den här gången ändrades från veckoslut till tisdag onsdag, främst för att kunna tränga in tävlingen mellan futureavslutningen i Jönköping och Stockholm Open-kvalet.
Om detta var orsaken till det magra deltagarantalet på damsidan må vara osagt. Hur som helst är åtta tjejpar – hälften av det tillgängliga antalet – en siffra, som inte är mycket att yvas över.
Damernas förbundskapten Lars-Anders Wahlgren – på plats i Strandbjörkshallen – hade en given förklaring. Ett stort antal spelstarka tjejer är ute på ITF-tävlingar i skilda delar av världen.
En tävling med bara dubbel på programmet är en trevlig tävling. Varför har vi då så få evenemang av denna typ i den svenska tävlingskalendern. Det enda jag känner till förutom SM.et, är en juniortävling i Helsingborg, som har blivit ett lyckokast. En gång i tiden fanns Päls-Bruno Cup i Tranås, som samlade vassa deltagarfält.
Tanken slog mig under SM-dagarna, att dra igång en tävling med bara dubbel på programmet med samma upplägg som Dubbel-SM – poolspel med åtföljande slutspel. Spelformen skall vara som i ATP-dubbel, no ad och matchtiebreak till tio i avgörande set.
Min långtifrån färdigtänkta fundering är en bred tävling med klasser för både seniorer och juniorer, herrar – damer, pojkar -flickor. Med stort deltagarantal och just dubbel – fyra spelare på banan i varje match – skulle man kunna skapa en tung tennismanifestation inom en kort tidsrymd.
– – – – –
Ni, som spelade dubbel-SM bör rikta en tacksamhetens tanke till den store dubbelentusiasten ”Pirre” Wallenberg. Utan stöd från Pirres Dubbelfond är inte Dubbel-SM möjligt att genomföra.

Annonser

One Response to Spelformen som gud glömde

  1. Henrik skriver:

    Hagafors Open finns/fanns även den som renodlad dubbeltävling. Trots 3000 kr i prispott till 2013 års upplaga var det för få anmälda par och tävlingen ställdes in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: