En idé värd bättre respons

Wilson Junior Tour är ett lovvärt Tennis Syd-initiativ, som just nu har finalspel för andra året i följd nere i Karlskrona. Tourens deltävlingar omfattar RM-tävlingarna i Skåne/Halland och Småland/Blekinge samt ett antal befintliga nationella tävlingar under året, däribland Strandbjörksspelen.
Tanken med touren är att stärka kvalitén på de ingående tävlingarna genom att locka till större geografisk deltagarspridning än tidigare. 16- och framför allt 18-åringarna, där tennisen har ett bekymmersamt tapp, är en speciellt viktig målgrupp. Generöst sponsorskap från Wilson borde förstärka attraktionskraften.
Utfallet har dessvärre inte levt upp till förhoppningarna så här långt. Man får tveklöst känslan, att Wilsontouren – till skillnad från den nationella Nike-touren – inte prioriteras särskilt högt, när tävlingsplanering görs bland juniorer och deras föräldrar och i klubbarna. Undantag finns givetvis.
I VTS kan vi dock konstatera, att Strandbjörksspelen har lyfts kvalitetsmässigt sedan tävlingen blev en del av touren. Vi har fått lite fler deltagare från Snapphanebygden och söder därom men skulle gärna se fler.
Att stimulera 18-åringarna har inte lyckats. I Karlskrona är t ex bara hälften av de åtta slutspelsplatserna på flicksidan besatta. Pojkklassen är helt utan toppar, vilket man nog måste leva med. Icke desto mindre är det nog fel att ta bort 18-årsklasserna. Även bland 16-åringarna saknas de namnkunnigaste i Karlskrona.
Wilson Junior Tour är en alldeles för bra idé för att få så relativt svag respons, som den har fått hittills. Klubbarna och alldeles speciellt tränarna har ett ansvar att jobba för att styra sina bättre juniorers tävlingsanmälningar i större utsträckning mot de tävlingar, som ingår i touren, än vad som hittills varit fallet. Kvalitativt bra tävlingar är en angelägenhet för alla klubbar och spelare.

Annonser

One Response to En idé värd bättre respons

  1. Ola H skriver:

    Styrning…
    Över huvud taget råder en märklig ordning kring tävlingsplanering inom svensk juniortennis som inte blir bättre av att även våra proffs agerar märkligt och ibland även illojalt?
    Många (de flesta?) klubbar och klubbledare verkar helt ha givit upp tanken på att planera sina juniorers tennisår på ett klokt och motiverat sätt? Föräldrar som tror de vet bäst söker quick fix och bokar tränings- och tävlingsresor utanför landets gränser när deras barn lika gärna kunde sparra mot H45-laget på hemmaplan, försöka kvala in i en Vintertour, eller göra det allra enklaste; ringa ihop några polare och köra egna matcher under helgen – utan att varken förälder eller tränare är på plats?
    Jag tycker dessutom samtliga föräldrar och tennisspelande ungdomar bör uppmanas att slå upp regelboken och kapitlet kring anmälan till svensk tävling och få kunskap om vad som gäller. Vem har egentligen sista ordet om Kalle vill spela PS16 i X-stad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: