Tidsenligt?

Söndagens DC-drama i Helsingborg blev en maratontillställning. Efter ungefär åtta timmars kamp stod den blågula segern klar. Till saken hör att fredagsföreställningen även den blev tämligen långdragen. Är det så man vill ha det på 2010-talet, som karakteriseras av ökande tempo i de flesta sammanhang?
Visst är det raffinerat, när en match går till 9-7 i femte set. Utan tiebreak kan förstås skiljesetet bli betydligt längre. Men det är svårt att tänka bort tidsaspekten. Kan tennisen locka fullsatta läktare tre dar i följd med förutsättningen att två av dagarna löper risken at bli veritabla maratonföreställningar?
Äkta tennisnördar har vältränat sittfläsk, men hur är det med de lite mer normalt intresserade och med idrottsentusiaster i allmänhet? Jag är övertygad om, att dessa kategorier är svårflitade på de premisser, som gäller idag.
Läktarbilderna från Helsingborg gav syn för sägen. Man såg tydligt hur det glesnade i bänkraderna allteftersom Mikael Ymers match fortskred. Då hör ju till saken, att man närmade sig upplösningen av hela landskampens slutdrama.
Den enkla åtgärden för att korta tiden är förstås att gå ned till bäst av tre set. Att pröva en sådan modell i de lägre DC-divisionerna skulle vara ganska naturligt, eftersom merparten av spelarna där håller till på challenger- eller futurenivå och således sällan spelar bäst av fem.
Numera frilansande Jonas Arnesen torgförde i SvD uppfattningen, att man kan gå ett steg längre. Jonas menar att man i de lägre divisionerna kan göra som i Fed Cup, d v s begränsa sig till två tävlingsdagar. Två singlar spelas första dagen och så de återstående singlarna och dubbeln andra dagen, samtliga i bäst av tre set. Varför inte?
– – – – –
En annan förändring, som är högst angelägen att få till stånd, är utökning av antalet lagmedlemmar till minst 5.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: