Tveksam nyordning

DamelitElitseriepremiär närmar sig, för Växjö TS en historisk sådan. Första gången någonsin spelar vårt damlag i den högsta divisionen. Samtidigt har herrarna tvingats ta steget ner i div. 1, en sejour som vi förstås hoppas blir ettårig.
Årets seriespel innehåller ett par, inte helt okontroversiella, nyheter. Det skall direkt sägas, att förändringarna, som vi knappast applåderar i VTS, inte är dikterade av Svenska Tennisförbundet utan tagna av en majoritet i elitklubbarnas egen intresseorganisation Svensk Elittennis.
Förändring nummer 1, den kanske minst ifrågasatta, är, att alla lagmatcher börjar med dubblarna. Förespråkarna  menar, att alla dubblar blir ”levande” med denna ordning. Mot detta argument kan sägas, att man tar bort alla de taktiska överväganden, som kunde bli aktuella med den gamla ordningen beroende på ställningen efter singlarna.
Den andra, mer ifrågasatta nyordningen, är, att alla singlarna spelas samtidigt. Motiveringen är, att hela lagmatchen skall begränsas tidsmässigt till två insläpp. Såväl sportsliga som praktiska konsekvenser är uppenbara.
Lagspel i tennis är ju speciellt, genom att coaching är tillåten. Att samtidigt kunna moblisera fyra kompetenta coacher kan klaras på hemmaplan, men är orimligt då det handlar om spel på bortaplan.
Arrangerande klubbar ställs inför problemet att moblisera betydligt fler domare, linjedomare och bollkallar. Dessa funktionärskategorier är ju inte de enklaste att ragga upp.
En ytterligare konsekvens av nyordningen är, att vi i VTS inte kan ha den etablerade modellen med matcher på banorna 2 och 4 och ha bana 3 reserverad som uppehållsbana för publiken. En av många uppskattad tingens ordning försvinner.
Hur som helst, välkomna att följa våra tjejers debut i damernas finrum! Dagar och tider finns i affischfaksimilet ovan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: