Seriehelger, en utopi?

I elitserietider ligger det nära till hands, att tankarna går till seriespel i allmänhet. Mycket skulle kunna vara bättre än vad fallet är i tennisens seriesystem på nivåerna under elitserien och div. 1.
Lagspel i tennis och då alldeles speciellt seriespel har många plusvarianter som t ex
• Coaching är tillåten.
• Lagsporternas positiva sidor kommer in i den individuella sporten tennis.
• Klubbkänsla och sammanhållning skapar motvikt till en alltmer utbredd egoism.
• En dubbelmatch är lika betydelsefull som en singelmatch.
Ett väl fungerande seriesystem förutsätter en samordning med det individuella turneringsspelet, en knäckfråga som tillhör de mest svårlösta. Ett seriesystem, värt att satsa på, kräver spelhelger, som inte konfliktar med individuella tävlingar.
Så är inte fallet idag, elitserien och div. 1 undantagna. Påföljden blir, att matcher flyttas eller genomförs med starkt decimerade lag. F 15-laget i VTS hade t ex, för att ta ett skräckexempel, hela sin serie förlagd till de två höstlovshelgerna, då det förekom en uppsjö med individuella tävlingar och då dessutom många spelare var bortresta. Med den sortens planering blir seriespelet bortkastat.
En nåd att stilla bedja om skulle alltså vara en tävlingskalender, som innehåller helger, i vilka sanktion för individuella tävlingar ej beviljas. Dessa helger behöver inte vara särskilt många, eftersom seriematcher med fördel kan spelas både lördag och söndag.
15-årsserierna är en viktig inkörsport till fortsatt seriespel på seniornivå. En höjning av dessa seriers status i form av en genomtänkt tidsplanering utan krockar med individuella tävlingar skulle därför vara högst önskvärd.
Komplikationen är förstås det stora utbudet av individuella tävlingar. För att få till seriehelgerna måste vissa individuella tävlingar strykas, alternativt flyttas med påföljd att det blir ännu fler tävlingar de kvarvarande veckorna. Den klubb, som ser egoistiskt till sin egen tävling, jublar givetvis inte över en sådan åtgärd.

Annonser

5 Responses to Seriehelger, en utopi?

 1. Ola H skriver:

  Ingen Utopi
  Däremot helt nödvändigt? Precis som du antyder finns många uppsidor med serietennis och en del faror med det individualistiska upplägg som verkar ha företräde.
  Om ledare och förbund enas om att lagtennisen är utvecklande och bra bör man precis som du säger ”skydda” den bättre. Kanske måste man till och med ”rankingdopa” serietennisen för att den skall få ett uppsving. Viktigt är dock att en förening som säger att man skall prioritera serietennisen lever upp till det. Då krävs närvaro av coacher på matcherna och att man inte tillåter spelare att tävla individuellt om de är uttagna i ett lag. Internationellt kan en klubb inte stoppa en spelare från deltagande men ok ”Kalle” vill spela en individuell tävling i Sverige är det i slutändan inte hans val. Föreningen har makten att se till att han inte kommer med i lottningen och jag längtar efter att få se klubbar agera mot rankingkåta föräldrar…

 2. Henrik skriver:

  Och de som inte platsar i serielagen? De bryr vi oss inte om?

  • Åke Magnusson skriver:

   De som inte platsar i serielagen spelar inte tävling varje vecka, så problemet är inte stort.
   Helger reserverade för seriespel kan medföra det positiva, att klubbar anmäler fler lag och därmed ger fler spelare möjlighet att seriespela.

 3. Magnus Quick skriver:

  Utmärkt förslag, Åke!
  Seriespelets betydelse måste uppgraderas. Seriespelet är viktigt, bland annat för att få ungdomar att hålla på längre med sin tävlingstennis. För flera ungdomar är det viktigt att kunna tävla i ett lag och inte alltid ”stå ensam” på tennisbanan. Dubbelspelet – som du pekar på – är också viktigt för en spelares utveckling. Så speciella seriehelger vore perfekt.
  Det finns vissa positiva tecken på att seriespelet tas mer på allvar i år jämfört med tidigare. Resultatrapporteringen har t ex – från en relativt usel nivå – blivit bättre. Vissa klubbar satsar också hårdare på serispelet. Tyvärr inte alla. I dag kan en serie avgöras av klubbar som i vissa bortamatcher har ett mycket reservbetonat lag för att i hemmamatchen ställa ett synnerligen starkt A-lag på benen. Eftersom det inte är dubbelmöte kan en serie avgöras av den ”icke-satsande” klubben…
  Ett orosmoln finns fortfarande kvar när det gäller förbundets prioritering av seriespelet. Vissa lag flyttar sina matcher till efter sista omgången och kan alltså spela på de andra lagens resultat. Det är inte ok. Sista omgången i en serie – oavsett sport – ska alltid ha en fast speldag.
  Till sist hoppas jag att tränare/coacher tar tillfället i akt att under seriespelet coacha/komma med tips till sina spelare/följa upp matchen. Det är ett utmärkt tillfälle. Att matchbevaka en seriematch är viktigt för en tränare. Han/hon ser fler spelare i aktion på kort tid. Så är ofta inte fallet när man kollar in singelspelet i en turnering.

 4. Henrik skriver:

  Intressant inlägg Åke. I nummer 6 av tennismagasinet har jag skrivit en artikel/krönika om detta ämne samt en artikel med kommentarer vad lite spelare och tränare tycker om seriespelets uppbyggnad, Hade kunnat fylla en hel tidning med kommentarer då detta verkligen är ett ämne som berör många vad det verkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: