Skilda världar

wcKortspelstermen wild card har ju lånats in här och där inom idrotten. Inom tennisen är wild card ett lika etablerat som i många sammanhang kontroversiellt begrepp.
Wild card i idrottssammanhang innebär som bekant, att man – helt legitimt – kringgår det generella regelverket och delar ut en friplats i t ex lottningsträdet i en tennistävling.
Bevekelsegrunderna kan vara många. Bra eller inte bra är en tvistefråga som man får leva med. Det ligger i sakens natur, när man ruckar på vedertagna grundprinciper.
När intresseorganisationen Svenska Hockeyligan (SHL) i förra veckan presenterade förslag till nyheter i hockeyns högsta serie, satte stora delar av idrottssverige kaffet i vrångstrupen. En av en handfull punkter var, att man skall ha möjlighet att frångå det traditionella upp- och nedflyttningssystemet och kunna dela ut wild cards till ekonomiskt starka klubbar.
Man vill alltså ha ett helt annat wild card-system än det, som praktiseras i t ex tennis. I tennis delas wilda kort ut före tävlingsstart. Besluten tas utifrån sportsliga grunder. Hockeyfolket tänker däremot ta till wc-instrumentet för att rädda klubbar, som har misslyckats sportsligt men som bedöms ha ekonomiska muskler.
En av de mest etablerade principerna inom genuin tävlingsidrott på lagnivå, att man kvalificerar sig för avancemang i en seriepyramid i kraft av resultat, är hockeyfolket alltså berett att överge till förmån för rent kommersiella intressen. Tydligare än så kan man inte skilja den tävlingsidrott, som för mer än ett sekel sedan skapades av Vikor Balck, från den evenemangsindustri, som delar av dagens elitidrott redan är eller är på väg att bli.
En tänkt tillämpning med aktuell anknytning inom tennisen: VTS möter Båstad-Göta i play off till elitserien. Båstad-Göta har betydligt starkare ekonomi. VTS vinner matchen men skåningarna tilldelas ett wc i kraft av sina solida finanser och på VTS´ bekostnad. Modellen faller förstås på sin egen orimlighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: