Proffsigaste klubben?

Vilken är den mest moderna och proffsiga tennisklubben i Sverige? Efter att med stor behållning ha läst årets utgåva av det imponerande Fair Play Magazine, som den ledande Malmöklubben ger ut i anslutning till elitserien, är jag benägen att placera FPTK på förstaplatsen om en sådan nominering funnes.
Malmöklubbens strukturering och omfattning av sponsorarbetet ger intryck av att vara särklassig inom tennisen. Annonsvolymen i magasinet bär tydlig syn för sägen. Artikeln om klubbens företagsnätverk, liksom mycket annan text i magasinet signerad Janne Gunnarsson-kusinen Jonas Widerberg, för tankarna till upplägg, som man förknippar med de stora lagsporterna. Inte mindre än 120 företag ingår i nätverket.
Jag läste också med stort intresse klubbordföranden Mats Nilssons artikel under rubriken ”Hur gör vi svensk tennis bättre?” Mats Nilsson tar upp mycket centrala ämnen som juniorträningens organisation, rankingsystemet, betydelsen av lag- och teamaktiviteter, den långt ifrån enkla föräldrarollen och problemet att hålla kvar spelare i sen juniorålder och tidig seniorålder inom sporten.
Problemområdena är förvisso inte nya, men det sätt, som Mats Nilsson attackerar dem på, är konstruktivt och tänkvärt. FPTK-ordföranden understryker nödvändigheten av att ta avstamp i dagens samhällsbild, som ju i många avseenden ser annorlunda ut än den som gällde under de gyllene åren. Vidare betonar han vikten av ett nära samspel mellan alla inblandade parter; främst klubbar, förbund, tränare och föräldrar men också moderna företeelser som akademier och andra privata aktörer.
Klubbens egenproducerade tränarhandbok, som man uppdaterar årligen, uppmärksammas i magasinet. Boken, som jag har tagit del av tidigare, har förstås främst till syfte att säkra kvalitén i klubbens tennisskoleverksamhet, den största i landet.

Annonser

6 Responses to Proffsigaste klubben?

 1. Jenny skriver:

  Bra att de har många sponsorer….men att köpa in en hög föredettingar till sitt elitserielag (varav en dömd för rattfylla) och därmed inte ge sina egna mycket lovande juniorer chansen är förödande för svensk tennis

 2. Magnus Quick skriver:

  Hej Jenny
  Den 23 november spelade Fair Plays andra lag i division I mot Ullevi. Här är laguppställningen:
  Jonatan Lundstedt född 1997
  Oskar Johnsson född 1998
  Henrik Atlevi född 1998
  Valdemar Holm född 1998
  Division I-seriens i särklass yngsta lag.
  Jag tycker att du har fel när du säger att Fair Play inte ger juniorerna chansen.
  Och nu kommer klubben att satsa ytterligare på 98:orna – tillsammans med bland annat Tobias Lindberget – i en satsning för att juniorerna ska få bästa tänkbara förutsättning för tennisträning och framtidsutveckling.
  Jag tycker att din beskrivning av Fair Play och juniorsatsningen därför är orättvis.
  Förresten, jag tror inte man vinner SM-guld med ”föredettingar” i laget. Tillhör de landets bästa är de knappast ”föredettingar” utan snarare elitspelare. Vill också påminna att Kalle Averfalk är född 1992, Philip Möbius 1996, Mohammed Shabib 1993 och Mikael Torpegaard 1994.

  • Jenny skriver:

   För mig är Vinciguerra, Figuoroea och Eleskovic föredettingar.
   Att de sen räcker för att vinna Lag-SM är bara ännu ett bevis för att svensk herrtennis är på dekis. Ingen av dem satsar längre på ATP-touren o då tycker jag man kan kalla dom för föredettingar!
   Att betala dessa ”gubbar” stora pengar när deras egna mest lovande juniorer inte har råd att satsa helhjärtat är skamligt!
   Spel i elitserien hade varit mycket värdefullt för i synnerhet Möbius och Averfalks utveckling. Hur många matcher fick Möbius spela?!

 3. Magnus Quick skriver:

  Hej igen
  Möbius fick spela 3 matcher och Averfalk fick spela 3 matcher.
  Fullt rimlig matchning av dessa spelare.
  När det gäller ”föredetting” så är synonymer till detta ord: ”avdankad person”, ”gamling”, ”person med föråldrad kompetens”.
  Med tanke på dessa synonymer väljer jag att inte kalla Vinciguerra, Figuoroea och Eleskovic för ”föredettingar”. De är värda mer respekt än så – även om de har sina största tennistriumfer bakom sig.
  Om man tittar på andra elitserielag så var t ex Anders Järryd och Magnus Gustafsson med och spelade.
  Jag är säker på att de båda – liksom Fair Play-trion – fortfarande kan tillföra svensk tennis något i och med sin medverkan i olika lag där deras erfarenhet ”smittar” av sig på juniorerna.
  Och jag är säker på att de alla ”älskar” sin sport.
  Jag tycker de ska respekteras för detta – inte bli kallade ”föredettingar” och ”gubbar”, I mitt lexikon är det alldeles för negativa ord på dessa personer. Mitt förslag på andra ord för dessa spelare är: ”tennis-profiler”, ”tennis-ambassadörer” eller ”rutinerade tennisspelare”.
  Så ser det ut i min ordbok.

 4. Jenny skriver:

  3 matcher av 14 möjliga………
  Fullt rimlig matchning av en 17-åring med ATP-poäng?!
  Du kan inte mena allvar? Jimmy Wallin fick spela före Möbius?!
  Vinci har jag respekt för men knappast de andra…
  Tror inte GLTK o Lidköping betalar Gusten o Ante några pengar o det är där skon klämmer….Fair Play betalar dessa spelare hyfsat stora pengar. Pengar som de kunde lägga på sina yngre spelare.
  Om spelarna tränat regelbundet i klubben kunde det varit bra för de yngre att spela med dem men de gör de inte för de har lagt ner sin satsning. Hoppas verkligen inga unga svenska tennisspelare tar efter Erwin eller Pablo för då ser det riktigt svart ut för svensk tennis!
  För det är väl inte ok det som en av dem gjort sig skyldig till?!

 5. Jenny skriver:

  Gusten och Järryd är också föredettingar men fortfarande föredömen med sin positiva inställning och verkligen ambassadörer för svensk tennis! Något inte herrarna Eleskovic och Figuroea är…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: