De stora väljer bort tjejerna

Detta är inget skryt. Det är bara några konstateranden i ett aktuellt ämne, som väckt känslor i lokala massmedia. Hårt pressade Öster meddelade på fredagseftermiddagen, att man sannolikt drar tillbaka sitt damlag. För ett par år sedan kom motsvarande besked från Växjö Lakers.
Av de två klart största klubbarna i stan har alltså en redan lagt ner damverksamheten, och den andra är på väg åt samma håll. Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank reagerade snabbt i mycket kritiska ordalag. Christina Ericsson på Smålandsidrotten kom också med synpunkter.
Det nybildade Växjö DFF, som deklarerar höga ambitioner och som hamnar i samma serie som Öster, är förstås en bricka i spelet. Två elitsatsande klubbar i stan känns som en för mycket.
Varför tar jag upp det här? Jo, en jämförelse med tennisen i Växjö är på sin plats. I VTS har vi ett damlag, som för en månad sedan skrev nytt kontrakt med elitserien, och ett herrteam som var ett futtigt set från att nå motsvarande nivå. Tjejerna är alltså för tillfället snäppet före killarna, vilket inte inträffat tidigare.
VTS har ofta – oberättigat vill jag påstå – beskyllts för att favorisera herrsidan. Vi har aldrig gjort könsmässig skillnader. I tennisskolan välkomnar vi självklart alla som vill vara med, pojkar som flickor. På lite högre nivå skapar vi så goda möjligheter vi kan för de bästa oberoende av kön.
I de stora lagsporterna kan det vara frestande att lyfta bort ekonomiskt tärande damverksamhet med könssegregerade klubbar som resultat. Inom tennisen är vi lyckligt lottade såtillvida att det finns ingen könsrelaterad ekonomisk skillnad i verksamheten. Klubbar för bara det ena könet förekommer dessbättre inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: