Återhållsam segerglädje

Stanislas Wawrinka förlorade i fjol mot Novak Djokovic i en makalös holmgång på Rod Laver Arena. Idag möttes de båda igen. Schweizaren hade sedan förra mötet tvingats inkassera ytterligare en smärtsam Grand Slam-förlust mot serben i US Open.
Den här gången vände det till slut för Magnus Normans adept, som hade break mot sig i inledningen av den svängiga matchens femte set. Visst höjde han armarna mot kvällshimlen i Melborne när allt var över, men segerglädjen var med hänsyn till omständigheterna överraskande återhållsam. Varför?
Jag tror, att det berodde på den snöpliga avslutning som matchen fick. Efter drygt fyra timmars ursinnig kamp avslutade Djokovic den intensiva kubbningen med att göra två lika enkla som obegripliga misstag.
För mig var Wawrinkas agerande ett uttryck för stor sportslighet och aktning av motståndaren i  ögonblicket efter att han tagit sitt livs största seger. Det hade inte sett klädsamt ut att visa vild segerglädje, när slutet blev som det blev. Däremot sprudlade – med all rätt – schweizaren av genuin vinnarglädje i intervjun med Jim Courier när krutröken lagt sig.
Svenska tennisjuniorer satt förhoppningsvis i skolbänken, då kvartsfinaldramat down under utspelade sig. Matchen kan naturligtvis hittas på nätet. Det är mödan värt att leta upp och se den. Bättre undervisning i själva spelet och inte minst i sportsligt beteende är svårt att finna.

Annonser

One Response to Återhållsam segerglädje

  1. Franzona skriver:

    Intressant tanke. Tror dock mer hans lite återhållsamma segerjubel beror på att han i sin värld ”inte vunnit något än”, ett statement gentemot sig själva och de andra som är kvar i turneringen, att ”this is just the beginning”. På vilket sätt de två sista bollarna utspelas i en sån typ av match tror jag är av ytterst sekundär betydelse för hur firandet ska se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: