Inget ”ret.” i historieböckerna

Stanislas Wawrinka är en välförtjänt ny Grand Slam-vinnare, väl värd alla rosor i eftermälena till den kanske märkligaste av finaler i Melbourne. Däremot är det otrevligt att ta del av alla märkliga synpunkter kring finalopponenten Rafael Nadals skada som grasserar.
Tvivlarnas skara – de misstänker eller till och med är övertygade om att spanjoren fejkade – har anhängare både bland respekterade bedömare och bland mer eller mindre obskyra aktörer på sociala medier. Att över huvud taget ifrågasätta Nadals benägenhet känns lika lågt som ovärdigt.
Tvärtom var det stort av spanjoren att under rådande omständigheter fullfölja matchen. Att han inte kastade in handduken visar stor respekt för finalopponenten Wawrinka och för den mångtusenhövdade publiken på Rod Laver Arena, ett auditorium som efter spelavbrottet buade ut honom för att sedan i samband med avslutningsceremonin ge honom stående ovationer.
Wawrinka skrivs in i tennisens historieböcker som en fullvärdig vinnare och Nadal som en förlorare utan frågetecken. Ett finalresultat avslutat med ett ”ret.” skulle däremot vara en källa till spekulationer bland framtida tennisbedömare.
Vidare är Nadals agerande ett memento till de alltför många spelare i nationell svensk tennis, som av diverse mer eller mindre tveksamma anledningar ger upp matcher. Med spanjoren som föredöme borde antalet ”ret.” i de svenska resultatlistorna reduceras till ett minimum.
Till totalbedömningen kan läggas den svåra sårskada i spelhanden som Nadal hade att hantera och som han inte på något sätt gjorde väsen av. Många spelare av lite svagare virke än Mallorcasonen hade nog, utan att bli kritiserade, valt att dra sig ur i ett sådant läge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: