Himmel och helvete

”Idrottens himmel och helvete” är en tankeväckande TV-serie som startade i mitten av januari och som skall omfatta åtta avsnitt. Alla går att hitta på urplay.se.
Det första avsnittet hade underrubriken ”Toppa för att krossa”. Ämnet – det mycket känsliga – är tidig selektering och tidig specialisering och berör i huvudsak lagidrott. Inslag från gymnastik och taekwondo får också utrymme.
Den stridbare idrottsprofessorn vid Malmö högskola, Thomas Peterson, får mycket utrymme och hävdar synnerligen kraftfullt, att tidig selektering snarare är en förödande utslagningsmekanism än ett sätt att vaska fram blivande storspelare. Paradexemplen är Zlatan Ibrahimovic och Thomas Brolin, som båda blev stora landslagshjältar utan att ha varit uttagna till förbundets elitläger.
Lagidrotter och individuella idrotter, i synnerhet de som är tekniskt krävande, är måhända inte fullt jämförbara i detta avseende. Om man tittar på tennisen och t ex vinnarlistorna i Kalle Anka Cup, numera SEB NG Cup, finner man att de allra flesta av våra största spelare genom åren har vunnit Kalle Anka Cup, många av dem redan som 11-åringar. Två anmärkningsvärda undantag är Jonas Björkman och Anders Järryd.
Om de har gjort det till följd av tidig specialisering eller utslagning är däremot mer tveksamt. Många av dem höll ganska länge på med andra idrotter och de flesta växte upp i trygga miljöer, där begrepp som utslagning inte existerade.
Även om Thomas Petersons huvudområde är fotboll, bör nog vi, som håller på med individuella idrotter också ta konsekvenserna av hans forskningsrön.

Annonser

One Response to Himmel och helvete

  1. Naturliga_steg skriver:

    Tänk hur många världstjärnor, ledare, eldsjälar och standardspelare som inte upptäcks bland de typ 99% som aldrig ens provar på att spela tennis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: