Dubbelspelets anonymisering

Svenska Tennismagasinet ägnar betydande spaltutrymme åt ämnet dubbel i årets första nummer. Den osökta anledningen är förstås Robert Lindstedts välförtjänta framgång i Melbourne.
Förutom en fyllig porträttering av den senaste svenske Grand Slam-vinnaren, signerad av chefredaktören Patrik Cederlund, presenterar såväl Cederlund som krönikören Jonas Arnesen tänkvärda funderingar kring dubbelspelets förlorade status på ATP-touren, en omständighet som medförde att Lindstedts bedrift snabbt föll i glömska i svenska media.
Att sakernas tillstånd är som det är, beror givetvis på att merparten av de bättre singelspelarna framträder sällan eller inte alls i dubbelsammanhang, inklusive Grand Slam-tävlingarna. Dubbelspecialisterna är dessvärre mer eller mindre anonyma för den breda skaran tennisintresserade och för media.
Ett lysande undantag är den just påbörjade Mastersturneringen i Indian Wells. I Californientävlingen är en stor andel av singeltopparna inlottade i dubbelklassen. I lottningsträdet återfinns t ex namnkunniga par som Federer/Wawrinka och del Potro/Cilic.
I sammanhanget kan erinras om att det ju inte är många år sedan Jonas Björkman var en världsspelare både i singel och dubbel. För tennisen är självklart den kräftgång, som dubbelspelet har genomgått, beklaglig men kanske nödvändig.
– – – – –
Huvudtemat i Arnesens krönika handlar om föräldrarollen i tennisen – läsvärt.

Annonser

One Response to Dubbelspelets anonymisering

  1. Ola H skriver:

    På hemmaplan kan vi tillsammans göra mer för dubbelspelets image och framförallt för juniorerna. Spelscheman under tävlingar är alltid pressade men planerar man inte fel om det inte erbjuds dubbelklasser? Borde det egentligen inte vara självklart att man via anmälningsavgiften får minst en match i singel och en i dubbel? Vem tar det steget? Att skicka rätt signaler är också viktigt. En person involverad hade för något år sedan en klar åsikt om NJT (numera juniortouren) men verkar inte ha fått gehör. Varför är oklart. Självklart borde dubbelresultaten läggas till eftersom vi alla tror det är en bra utbildning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: