Norge imponerar

Jacob Hård är en alltid välpåläst och balanserad medarbetare på SVT. I dagens Vinterstudion stod han, förutom kommenterandet av damernas tremil i Holmenkollen, för ett mycket sevärt reportage om norsk längdskidåkning.
Inslaget speglar med all önskvärd tydlighet hur stor längdskidåkningen är i vårt västra grannland. I en tid, där de krävande konditionsidrotterna har stora rekryteringsvårigheter i Sverige, expanderar längdskidåkningen i Norge våldsamt.
De geografiska förutsättningarna är förstås exceptionella. Att Osloborna kan ta ”trikken” till Holmenkollen för att ”gå på tur” är en resurs, som är oslagbar liksom närheten till åkmöjligheter i stora delar av landet i övrigt.
En annan intressant omständighet, som framhävs i reportaget, är det växande skidintresset bland vuxna. Aldrig tidigare har så många norrmän åkt Vasaloppet och andra långlopp som i år.
Vidare framhålls att de skidintresserade vuxna väcker sina barns intresse för skidåkningen. Lite av denna effekt har vi också i tennisen, där ju intresset för vuxenaktiviteter ökar. Möjligen är effekten här omvänd, åtminstone hos oss i VTS. Föräldrar kommer ofta till vuxentennisen som en effekt av att deras barn har  börjat i tennisskolan. Filosoferande kring ”hönan eller ägget” spelar mindre roll, huvudsaken är det ömsesidiga intresset.
– – – – –
Bilderna från Rustad IL var en lisa för själen. Det handlade om sann idrottsglädje. Att dessutom se varenda unge kommer till träningen i utrustning i klubbens färger känns som en fläkt från tiden, då varenda VTS-junior uppträdde klubbprofilerat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: