Det tar sig

VTS står de två sista marshelgerna för andra året i följd som arrangör av Regionsmästerskapet, Småland/Blekinge, 12- och 14-årsklasserna. En liten siffermässig jämförelse kan därför vara av intresse.
I Region Syd genomförs Regionsmästerskapet i två avdelningar. Parallellt med Växjötävlingen spelar Skåne/Halland i Båstad. Orsaken till uppdelningen är regionens vidsträckta geografiska utbredning.
I jämförelse med 2013 har deltagarantalet ökat från mediokra 80 till hyggliga 93, en glädjande uppryckning. Dock skall sägas, att siffran fortfarande är blygsam om man jämför med hur det ser ut i Skåne/Halland och även hur det förhöll sig i det gamla Smålandsdistriktet. Men siffrorna pekar ändå åt rätt håll.
Oroande är, att antalet deltagande klubbar fortfarande är klent. 14 medverkande föreningar av ungefär 70 är ingen imponerande siffra och en mindre än i fjol. Det ökande deltagarantalet innebär dock, att vissa klubbar stärkt bredden i sin representation.
VTS är fortfarande störst med 22 deltagare, men inte lika dominerande som i fjol. Värnamo imponerar med 14 spelare, och vidare är det glädjande att klubbar som Jönköping och Bankeryd på allvar tycks vara ”back in business”.
Klubbarna på den småländska ostsidan är – förutom Kalmar – ett bekymmer. Vimmerby har en enda deltagare medan Västervik och Oskarshamn lyser med sin frånvaro liksom gamla starka nordsmåländska metropoler som Nässjö och Tranås.
En titt på fördelningen pojkar – flickor ger vid handen, att bland 14-åringarna är antalet pojkar nästan dubbelt så stort som numerären flickor. På 12-årssidan är det däremot nästan balans mellan killar och tjejer.
Slutligen, varför är intresset för dubbel så klent? 5 flickpar och 4 pojkkonstellationer bland 12-åringarna är usla siffror. För oss i VTS är det lite skämmigt att vara orepresenterade i 12-årspojkarnas dubbelklass.

Annonser

One Response to Det tar sig

  1. Marie skriver:

    Synd att inte fler klubbar medverkar men inom ett eller två år tror jag även Oskarshamn är på banan. När man besöker klubbar brukar det kännas i luften vilka klubbar som är på gång, byter man sedan några ord med tävlingsledningen så märker man tydligt hur det ligger till med engagemanget. Hoppas fler små klubbar kommer synas i framtiden. Tänk vilken nytta det skulle göra för våra juniorer att byta erfarenheter och kunna spela med varandra utanför turneringssammanhang.

    Personligen hoppas jag det ska bli som på 70 och 80-talet då familjer med intresse för tennis öppnar upp sina hem för lite juniorer som kan övernatta hos varandra under spel. Allt skulle bli så mycket enklare om klubbarna i Småland samarbetar och inte bara ser till sitt eget. Gemenskap, glädje och nyfikenhet skapar framgång och det behövs i svensk tennis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: