Det är hög tid nu

Tennisen är kringgärdad av ett antal regler och bestämmelser, som har överlevt sig själva. En av de mest korkade är, att i ett Davis Cup-lag tillåts nomineras fyra spelare, varken mer eller mindre.
Statuterna för Davis Cup har förmodligen – precis som merparten av regler och bestämmelser i övrigt – varit desamma sedan begynnelsen. Dubbelspecialister är en modern företeelse, som i hög grad påverkar dagens laguttagningar.
Innan ett allt större antal spelare började specialisera sig på dubbel, var det enkelt. Ett lands DC-kapten tog ut de för tillfället fyra formstarkaste spelarna och hade viss marginal för skador och sjukdomar.
Det, som hände i Malmö för en dryg vecka sedan, rumphögg hela evenemanget. Isak Arvidssons öroninflammation hade sannolikt ingen påverkan på utgången av lagmatchen men satte problemet med lagets numerär i blixtbelysning.
För lagkapten ”Fidde” Rosengren fanns förstås inga alternativ till den aktuella laguttagningen. Dubbelparet Lindstedt/Brunström är ju vårt i särklass starkaste enskilda kort. Att ställa över en av de två för att ha gardering på singelsidan fanns givetvis inte på kartan.
Det, som hände i Malmö, inträffar med jämna mellanrum i Davis Cup. ITF, som äger och administrerar den anrika tävlingen, tycks emellertid inte inse problemet. Det är hög tid att en ändring görs, så att ett lag tillåts bestå av fem spelare.

Annonser

One Response to Det är hög tid nu

  1. TommyGold skriver:

    Om Fidde hade haft en femte spelare med infor matchen, tex Ymer, sa hade han kunnat stoppa in honom istallet for Brunstrom i singeln. Enl DC reglerna kan man andra truppen till en timme innan lottningen som sker 24 tim innan matchstart.

    Men det gjorde han inte, bla for att Markus Eriksson inte tycker om att kanna konkurrens om vem som ska spela dagarna innan matchen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: