Öl och tennis

Smålandspostens senaste lördagsbilaga (26 april) hade temat ”Öl” med ”Växjös färgstarka bryggerihistoria” som underrubrik. Var finns kopplingen mellan maltdrycker det som denna blogg brukar handla om, undrar förstås vän av ordning.
Jo, givetvis bryggeridirektören och olympiske guldmedaljören Arvid Knöppel på dåvarande Kristinebergs Bryggeri, mannen som anlade den första tennisbanan i Växjö. Om banan i bryggeriträdgården, som kom till redan före förra sekelskiftet och om dess skapare, har berättats tidigare och kortfattat i denna blogg.
Den gedigna bilageartikeln ”Knöppel – bryggare med bredd” sträcker sig över nästan sex mycket läsvärda sidor – intressanta inte bara för en tennisvän. Reportern Per Johansson har gjort ett imponerande researcharbete. Tennisen var uppenbarligen en begränsad nisch i den mångsidige Knöppels intressesfär.
Man tar med stort intresse del av bryggerinäringens betydelse på det tidiga 1900-talet. Vid sekelskiftet var Kristinebergs Bryggeri med ett 35-tal anställda den näst största arbetsplatsen i ett Växjö med lite mer än 7000 invånare.
En av ett 15-tal bilder visar den historiska mark, där stans första tennisbana låg. Eller om det var den andra? Knöppel lär enligt artikeln ha flyttat banan för att begränsa insynen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: