Onödiga friplatser

Kalle Anka Cup-uppföljaren med det krångliga namnet SEB Next Generation Cup är på gång med bl a zontävling i Strandbjörket om två veckor. En av de finaste traditionerna i svensk tennis hålls vid liv, låt vara att inte särskilt mycket av de ursprungliga och väl genomtänkta idéerna med tävlingen finns kvar.
I Region Syd envisas man år efter år med att dela ut drösvis med wild cards/friplatser till regionsfinalen, en företeelse som inte fanns på kartan då det begav sig för 44 år sedan. Åtta spelare i vardera av 13- och 15-årsklasserna, totalt inte mindre än 32 alltså, har fått frisläng till regionsfinalen i Jönköping.
I enstaka fall kan utrymme för wild cards i regionsfinalen vara motiverat, t ex om spelare blir uttagna till landslagsuppdrag i kollision med zonspelet. En annan omständighet kan vara om en spelare, som kan hävda sig i Sverigefinalen, blir sjuk till zontävlingen.
I övrigt är det svårt att hitta relevanta skäl att hoppa över zonspelet, ett perfekt tävlingstillfälle för alla i öppningen av utesäsongen. Vi har ett talande exempel i samband med zontävlingen i Växjö. Vår egen Annie Heinonen och Karlskronas Tilda Loudd är två mycket jämna 13-årstjejer, dock inte tillhörande absoluta regionstoppen. Båda var anmälda till zontävlingen i Strandbjörket.
I listan över wild cards, som presenterades i veckan, återfanns Annie men inte Tilda. Att motivera det helt onödiga valet känns inte särskilt enkelt. Det rätta hade självklart varit, att de båda fått göra upp på banan om en plats i Jönköping, istället för att genom Annies frånvaro urholka tävlingen i Strandbjörket.
SEB NG-tävlingens regionsdel skulle vässas betydligt, framför att i zontävlingarna, om en betydligt restriktivare friplatshållning tillämpades. Avancemang från en nivå till nästa bör ske på banan, inte genom skrivbordsbedömningar.

Annonser

2 Responses to Onödiga friplatser

  1. Novak skriver:

    Ymer spelar kvalet i Båstad. Inget wild card där. Så ska det se ut.

  2. Novak skriver:

    Ymer, från kvalet till final i Båstad ITF1..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: