Jag håller inte med dig, Dan

Smålandspostens sportchef Dan Magnusson uppmärksammar på krönikeplats förra veckans uppseendeväckande sportnyhet i Växjö. Till min och säkert många andras förvåning är en ny friidrottsklubb med uttalad elitprofil på väg att bildas i Växjö.
Friidrottsfolket är förstås de enda som på goda grunder kan bedöma om detta är ett riktigt och välbetänkt drag. Ett antal av stans bästa aktiva liksom några tränare lämnar IFK Växjö för att ansluta sig till den nya klubben.
Från ett outsiderperspektiv är det svårt att förstå, att inte hela Växjöfriidrotten kan rymmas inom anrika IFK. Växjöföreningen har genom åren tillhört de ledande i landet och har fostrat  inte bara Carolina Klüft. Under årens lopp har en lång rad landslagsfriidrottare och dito ledare haft IFK Växjö som klubbadress.
Dan Magnusson menar visserligen, att det hade varit bäst om all verksamhet bedrivits inom IFK, men att det nog kan bli bra för båda parter om den tänkta nyordningen blir verklighet. Jag instämmer inte i den uppfattningen.
Även om våra lokalpolitiker strävar mot 100 000 invånare, är Växjö fortfarande en (stor) småstad. I en sådan räcker det gott med en klubb i de individuella idrotterna. Ekonomiska och personella resurser är en bristvara, som måste hanteras rationellt.
Konkurrens är bra menar många. Javisst, men den skapar också oro i leden. Det ligger nära till hands att tro, att gräset är grönare hos grannen, i synnerhet om inte allt går spikrakt som man väntat sig. Fenomenet är välbekant t ex inom tennisen i storstadsområdena.
Här i Växjö har vi på senare tid drabbats epidemiskt av modellen ”förökning genom delning”. Vi känner av det inom tennisen. Ett knappt tiotal ungdomar i varierande åldrar, som fått hela sin tennisuppfostran i VTS, väljer från och med utesäsongen att representera klubben med det engelska namnet på södra sidan av Växjösjön.
Tokigast är tillståndet inom en av de smalaste sporterna i stan. Boxarlegendaren Tore Svensson meddelade över en som alltid trevlig fikastund i Strandbjörkshallen, att pugilisterna i Växjö för tillfället har tre klubbar att välja mellan.
BK Värend, som genom Tores försorg återuppstod för ett antal år sedan, besitter kompetens och erfarenhet i massor. Ytterligare alternativ för dem som utövar ”the noble art of self defense” känns helt överflödiga och leder enbart till splittring.

Annonser

3 Responses to Jag håller inte med dig, Dan

 1. Jan Svensson skriver:

  Klockren analys!!!

 2. Sam skriver:

  Nya klubbar uppstår om de gamla klubbarna inte kan eller vill erbjuda det som efterfrågas.

 3. Lage skriver:

  Har vi inte sett detta förut?

  Från Växjö TS hemsida: ”Flertalet av juniorerna i Växjö TK lämnar klubben och uppgår i IK Skyttens nybildade tennissektion?Året är 1956.”

  Varför lämnade juniorerna Växjö TK 1956?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: