”Det kan inte vara sant”

”Det kan inte vara sant”
Detleff Quast, högt och mångsidigt utbildad akademiker med folkpartistiskt förflutet i kommunalpolitiken i Växjö, var snabb att kommentera SMP:s artikel ”Kommunen betalar tennistränare”. Citatet är hans inledningsmening. ”Cina” Thestrup står för en annan mycket klok kommentar.
Vad jag förstått, är det betydligt fler än jag som höll på att sätta morgonkaffet i vrångstrupen, när de öppnade fredagens SMP. På vilka grunder kan Växjö kommun ens överväga att gå in i ett avtal av denna typ och i detta skede? Man får hoppas, att ”socknalunsarna” – den småländske tennislegendaren Bengt Axelssons smeknamn på kommunpolitiker – tar sitt förnuft till fånga i kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Jag delar ”Cina” Thestrups tankar. USA och collegetennis är ett svårslaget koncept, som är etablerat sedan långt bakåt i tiden. Att ta upp den konkurrensen är ingen lätt utmaning. Mer klädsamt hade varit, om kommunen i likhet med – enligt uppgift – Svenska Tennisförbundet hade avvaktat utvecklingen istället för att rusa på.
Det finns anledning att erinra om, att i de bidragsbestämmelser, som gäller för föreningslivet i Växjö, finns inga möjligheter att få ekonomisk hjälp till elitverksamhet eller tränarlöner. Kommunen stöttar ungdomsverksamhet, ledarutbildning, investeringar och lokalkostnader.
Växjö TS har inte fått en enda krona i lokalkostnadsbidrag de senaste 12 åren. Orsaken är att vi och kommunen haft olika tolkning av det avtal, som skrevs, då vi övertog hallen 2002.
Bl a mot den bakgrunden känns det som ett slag i ansiktet, att mer än 100 000 av bortemot 1 miljon avsätts för täckning av lokalhyra för en satsning på universitetsnivå, som i bästa fall får elitkaraktär, för ett 10-tal studenter.
Det aktuella ärendet handläggs förvisso på en nivå högre än fritidsnämndens bord. Men man kan väl ända begära rimligt mått av överensstämmande principer och konsekvens. Om tennisuniversitetet blir en succé, kan det möjligen vara dags att pröva en kommunal stöttning, men först då.
– – – – –
Att ”sätta ljuset på den historiska tennisstad som Växjö har varit”, för att tala med kommunalrådet Per Schöldberg, har jag inget emot, men det går att göra för en betydligt billigare peng än 840 000 om året.
– – – – –
Heders ”Cina” Thestrup och Detleff Quast för att ni går ut med namn. Det ger era kommentarer tyngd.

Annonser

3 Responses to ”Det kan inte vara sant”

 1. Mats Nilsson skriver:

  Intressant avvägning av kommunen måste man ju säga till att börja med?!
  Sen kan man ju väga den mot satsningar på såväl ishockey och fotboll på elitnivå utan att jag vet exakt hur den ser ut i detalj i just Växjö…?
  Vilka tennisspelare skall nu söka denna möjlighet och hur skall de bedömas om de håller måttet att få denna unika chans? Start redan i höst? Ansökningstiderna till Universitet har väl passerat?
  Sen kan man i ett större perspektiv undra hur pengar skall satsas i Svensk Tennis (även om finansieringen kommer från olika håll och är öronmärkta)? Få eller inga klubbar i landet kan idag fostra en toppjunior hela vägen ut fram till seniorspel? Än mindre hålla igång en proffsverksamhet och med dagens senare proffsliv är en utmaning att hitta ekonomiska vägar att hålla igång fler 19-23-åringar?
  Till slut är det aldrig smickrande att vara avundsjuk. VTS har en enorm historia men allt utvecklas och en ny klubb/verksamhet + nya satsningar borde vara av godo för sporten i stort om man lyckas få ut det gottaste av varandra. Men visst är mycket annorlunda idag och den tenniskultur som fostrade en mängd goda människor som dessutom gjorde världsresultat är passé? Eller tappade vi även bort ngt på vägen?

 2. Fredrik Persson skriver:

  En bra ledare, tränare, är en förebild för ungdomarna och oerhört viktig del i en förening. Inte minst för att ge balans och motvikt till en del föräldrar som verkligen ”lever genom sina barn” på ett skadligt sett. Jag skrev det här nyss efter att ha varit på tennistävling i helgen:

  ”När barnens idrottande hamnar i föräldrarnas järngrepp är kärleken förlorad. Romantiken borta. Kvar står ledsna 10-åringar som förlorat sin tro på vuxenvärlden. Sin mamma och pappa.

  Det är sista helgen i maj. Sommarens första högrtryck har skänkt värme och stekande sol över tennisanläggningens sju grusbanor vid Telenor Arena Karlskrona. Det är tennistävling – Intersport Cup. Ungdomar från tio år samsas med slitna seniorer om utrymmet – stjärnglansen.

  Bredvid – på läktaren – står klubbkamrater, flickvänner, pojkvänner, coacher och föräldrar.

  Det är sommarens första ordentliga tennisfest för Karlskrona TK.

  De yngsta spelar med mjuk boll – så kallad Maxi-boll – för att få så många ljuvliga träffar med sina juniorracketar.

  Det är en helt vanlig idrottstävling, men den ska kapas – övertas – av föräldrar som brister i respekt, värdighet och omdöme.

  Det är här och nu som en vanlig tennisturnering med mjuk Maxi-boll förvandlas till Wimbledon för alla inblandade i den yngsta ungdomsklassen – flicksingel 10.

  De tio tjejerna – som kommer till spel med färgglada svettband, matchande färg på kepsarna och lustfyllda ögon – delas in i två pooler.

  Alla möter alla och vinnarna i respektive pool går vidare till finalen – som spelas på mors dag – söndagen den 25 maj klockan 13.00.

  Det är i den ena poolen som helvetet brakar löst. Jämna matcher, glada vinnare, otröstliga förlorare och en kamp om poolsegern mellan tre flickor.

  Det går inte att skilja de åt genom de första raderna i Svenska Tennisförbundets regelbok.

  De har besegrat varandra och tagit lika många set. Det blir gameräkning. Det blir början till slutet för turneringens flicksingelklass för 10-åringarna.

  Redan under lördagen börjar föräldrar att räkna, lägga till, dra ifrån och utse just sin dotter till den sltliga vinnaren. Många och långa samtal bedrivs med tävlingsledningen som försöker gjuta olja på vågorna. Tävlingsledaren påpekar att det är den yngsta klassen. Utgångspunkten är att alla ska få spela och få tävlingsvana. Tävlingsledaren pekar också på prisbordet där alla premieras.

  Föräldrarna bär skygglappar och tonläget skruvas upp.

  När söndagens avslutande matcher i poolen avgörs är det redan ett inferno. Vid tävlingarenan och via telefonsamtal från mamman och pappan till en av flickorna.

  Det är så långt bort från idrottens tanke, idé och själ som det går att komma.

  Det är ett övergrepp på en folkrörelse som är avsedd för att fostra, stimluera och utveckla unga människor i etik, moral och sunda värderingar.

  Det är ett illdåd mot alla eldsjälar som lägger all sin tid på att skapa en värdefull grund för alla ungdomar.

  Tonläget är nu så pass högt, infekterat och hätskt så att tävlingsledaren är beredd att lämna in sin bricka och lämna tävlingsområdet.

  Till slut spelas finalen i flicksingel 10 i tennisturneringen Intersport Cup i Karlskrona. En vinnare utses och kvar finns en rad frågor.

  Vilket ansvar har du som förälder för att ditt barn ska må bra och ha glädje av sitt idrottsutövande?

  Vilka värdegrunder har du som förälder när du besöker idrottstävlingar som ditt barn medverkar i?

  Hur tror du att ditt agerande påverkar ditt barn, motståndare och den övriga omgivningen.

  Vad vill du att ditt barn ska komma ihåg av sitt idrottande den dag hon blir vuxen och blickar tillbaka på sin barndom?

  Vill du att hon ska komma ihåg en skrikande, gapande pappa eller en mamma i affekt?

  Vill du hon ska hamna mitt i skottgluggen för vuxna människor som inte tar sitt ansvar?

  Vill du att hon ska må dåligt?

  Eller vill du att hon ska ha fått med sig de redskap, verktyg, som hon behöver för att själv bli en varm, stöttande och bra förälder?

  Det är du som bestämmer. Hela tiden.

  Oavsett om det är vid en grusbana i Karlskrona, en gräsmatta i Karlstad eller en ishockeyrink i Fagersta.

  Det är ditt agerande som sätter spår hos ditt barn.

  Nu är tävlingen i Karlskrona över för det här året. Pokalerna är utdelade, medaljerna i blågula sidenband likaså. Seniorsegrarna har fått varsin uppsättning hörlurar.

  En stilla önskan är att det funnits tio små paket hörlurar till varje deltagare i flicksingel 10 så att de barn som kom till helgens tävling för att göra det roligaste de vet – klappa till den där Maxi-bollen – sluppit höra hur vuxna människor beter sig när en ungdomsklass i tennis förvandlas till Wimbledon.

  Vem bär ansvaret?”

  Tennishälsningar Fredrik Persson

 3. Peter skriver:

  Angående det Fredrik skriver (även om det inte har något med Åke:s text att göra), som är mycket viktigt så vill jag bara säga en sak:

  Tennisvärlden har tyvärr skapat den där situationen själv.

  Varför?

  Jo, man skickar iväg spelarna & deras föräldrar att själva åka på tennistävlingar utan att ha med utbildade ledare (det är rätt sällan tränarna åker med spelarna till tävlingarna). Föräldrar som dessutom inte har fått någon som helst utbildning i vad och hur de förväntas uppföra sig när de är ute med sina barn på tennistävlingar. Eller hur de ska/kan agera när saker och ting går fel – för fel går saker och ting, både från tävlingsledningar som inte har koll på regelverk, spelare som fuskar – och föräldrar som lägger sig i / coachar från sidan.

  Man kan inte förvänta sig att föräldrarna ska agera rationellt och opartiskt när det gäller sina egna barn – instinkten att ”skydda” dem är allt för stark.

  Det är att göra det lätt för sig att som Fredrik ovan lägga all skuld på föräldrarna. Det jag tycker man bör göra är att i klubbarna fundera på vad _de_ har gjort för att ge föräldrarna rätt möjligheter att kunna hantera sina barn, sina barns känslor, och sina egna känslor på ett konstruktivt och så bra som möjligt sätt.

  Bäst hade nog varit om tränarna hade kunnat åka med barnen – men det är ju inte realistiskt i dagens tennisvärld förutom i ett fåtal fall (och då handlar det oftast om äldre ”elitspelare” – inte 10åringar…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: