Värt att pröva som komplement

En av förbundsstyrelsen tillsatt arbetsgrupp presenterade på Tennisförbundets årsmöte i våras förslag till förändringar i tävlingsformer för sanktionerade juniortävlingar. Förslaget lär ha mötts med ovationsartat bifall av mötesdelegaterna. Kärnpunkterna är följande:
• Poolspel skall vara obligatoriskt upp till och med 11-årsklasser.
• A-, B- och C-klasser skall vara obligatoriska upp till 14 år.
• Spel i den egna åldersklassen tills man fyllt år.
• Tennispoäng först när man fyllt 14 år.
Den första punkten är helt okontroversiell. Merparten av de 10-årstävlingar som genomförs idag har poolspelsupplägg. Att ha poolspel även i 11-årsklasser, i den mån de förekommer, och göra det obligatoriskt, är inget orimligt krav.
A-, B- och C-klasser liknar den modell som man har i t ex badminton. Skillnaden är att i spelet med fjäderboll används systemet inom alla spelarkategorier. Arbetsgruppens förslag omfattar bara två åldersgrupper. Tillämpningen känns lite oklar. Å ena sidan sägs, att spelaren väljer klass i anmälan, å andra sidan krävs 3 vinster för uppflyttning till nästa klass.
Punkt tre kan diskuteras i oändlighet. Idrottsprofessorn Tomas Peterson med inriktning på fotboll har ju tydligt påvisat att barn födda tidigt på året har givna försteg, då sortering efter kalenderår gäller. I VTS har vi Mats Wilander, som är född i andra hälften av augusti och som tillhörde Sverigetoppen från 11 år. Kajsa Rinaldo-Persson är född i november! Det finns alltså lysande undantag.
För dem, som är födda i mars-april kan den föreslagna förändringen leda till grannlaga problem. JSM 12/16 spelas som bekant under påskhelgen. Beroende på hur kyrkans största helg infaller, kan man råka bli yngst eller äldst i sin klass!
En annan mindre önskvärd konsekvens är, att ett samspelt dubbelpar med jämnåriga partners kan tvingas till splittring mitt under kalenderåret. Man får lätt Peter Dalles uppfinnare i tankarna: ”Tänkte inte på det…”
Punkt fyra får samma typ av effekter som punkt tre. En spelare född tidigt på året får tillfälle att samla poäng under bortemot ett år innan den som är född i december ens kommer in i systemet.
Det framlagda förslaget känns långtifrån färdigt att, som arbetsgruppen uppenbarligen menar, ersätta de befintliga tävlingsformerna. Däremot finns det all anledning, att med verkställande av punkt fyra testa punkterna två och tre som komplement till de befintliga tävlingsformerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: