Topp 100 räcker inte i Båstad

Swedish Open har under en lång följd av år haft ett mycket starkt startfält för att vara en turnering på 250 000-nivå. Det har dock till och från knorrats en del över dålig variation i startfältet. Den spanska armadan med topp 10-spelaren David Ferrer i spetsen kan trots sin höga spelkapacitet kännas lite uttjatad.
När kvalet drog igång idag, stod det klart, att det krävs ranking på topp 100 för att gå in direkt – bortsett från de tre svenska wild carden. Årets Swedish Open har alltså ett påfallande homogent och spelstarkt startfält.
I kvallottningen återfinns spelare som t ex spanjoren Albert Ramos och estländaren Jurgen Zopp, namn som man tidigare om åren varit van vid att hitta direkt i huvudlottningen. Ramos, som är toppseedad i kvalet, är för tillfället rankad 99 på ATP-listan, vilket således inte räckte för att gå in direkt.
Kvalet har alltså en vass topp men är som helhet lite ihåligt. Av de 32 platserna belades 14 av svenskar. Fyra blågula spelare gick vidare varav två efter vinster i svenskmöten.
Framtidshoppet Mikael Ymer hade det tvivelaktiga nöjet att bli lottad mot Ramos. Ett enda game släppte spanjoren, vars bästa placering på ATP-listan är 38.
En av de fyra svenskvinnarna var Isak Arvidsson, som efter att ha legat helrisigt till vände och besegrade William Boe-Wiegaard, en minst sagt udda figur bland proffstennisens proletärer. Hur många känner till det namnet?
Om man söker data om denne spelare, finner man, att han är en snart 31-årig amerikan som är född i Oslo. Han tog plats på ATP-rankingen först 2011 efter avslutade universitetsstudier och har aldrig varit på rätt sida om 1000, alltså fjärran från spelare som Ramos och Zopp.
– – – – –
Svensk Elitttennis, klubbarnas intresseorganisation hade, som traditionen föreskriver, årsmöte på kvallördagen. 6 klubbar var representerade –  illavarslande bottenrekord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: