Den viktiga historien

“When I grew up I wanted to know all about great players of the past – Rod Laver, Ken Rosewall, Billie Jean King – but a lot of these kids don’t even know who Kim Clijsters is. If you want to be a great player, you should know about players in the past. That bothers me and scares me (that many of today’s juniors don’t know about the great players of tennis history).”

Citatet är hämtat ur en artikel på sajten Tennis-Prose.com. Den, som står för de tänkvärda orden, är tjeckiskan Hana Mandlikova, som vann fyra Grand Slamtitlar på 80-talet. Artikeln handlar i huvudsak om precis det rubriken anger, ”American juniors don´t know how to work hard”.  
Mandlikova bor numera i USA. Hon har efter karriären bl a varit coach för tjeckiska Wimbledonvinnaren Jana Novotna och har två tennisspelande barn. Det ligger alltså bred erfarenhet bakom uttalandet.
Fenomenet i citatet känns igen i svensk idrott idag, inte minst inom tennisen. Trots den enorma informationsmängden på internet och i TV, verkar det inte vara särskilt intressant för dagens tennisungdom att känna till legendarer som Sven Davidson, Lennart Bergelin och Janne Lundqvist. I bästa fall har man lite lite ytlig kunskap om Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.
Inom VTS har vi bemödat oss att bevara klubbens stolta traditioner. Exponeringen av våra största i Strandbjörkshallen bär syn för sägen. Hur den går hem är en annan historia…
– – – – –
Liten historielektion: Tjeckien är en av de stora tennisnationerna, jämförbar med Sverige i många avseenden. Drobny, Kodes, Lendl, Korda och Berdych är världsnamn på herrsidan. Till skillnad från Sverige har man lika guldkantad historia bland damerna med namn som Navratilova, mor och dotter Sukova, Mandlikova, Novotna och årets numera tvåfaldiga Wimbledonvinnare Kvitova.

Annonser

2 Responses to Den viktiga historien

  1. Mats Nilsson skriver:

    Pratade som hastigast med Kalle Eriksson i Båstad som var allvarligt oroad över tennismuséets framtid där. Vem är tillräckligt intresserad av hela den svenska historieskatten och vem bör känna sig manad att betala? SvTF, RF, Båstad Kommun, Region Skåne? Stiftelsen Båstadtennis (finns den än?), de svenska klubbarna?

    Det finns nog en stor risk att allt går upp i rök. Dagens generation tror allt som rör dem finns på youtube. För mig är det en gåta att elever på RIG Båstad inte har avsatt minst en dag under sin utbildning där att besöka muséet. Utan allt som finns där och alla människor som gestaltas där hade de inte gått på ett tennisgymnasium i Båstad!

    Fler klubbar borde göra sin historia levande på sin klubb med bilder och texter. Respekt och stolthet är aldrig fel!?

  2. Sam skriver:

    Blicka framåt istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: