Grattis Mats!

Året var 1974. Två tennisklubbar i Växjö hade blivit Växjö TS. Junior-DM för de yngsta skulle arrangeras i det som idag är Strandbjörkshallens A-hall och i det dragiga tältet utanför. Det snackades om en 10-åring från Moheda, som skulle vara talang utöver det vanliga.
Mats Wilander presenterade sig för första gången inne i Växjö. Han kom, sågs och sopade rent med allt motstånd i 12-årsklassen. Resten är som bekant tennishistoria…
Idag fyller den störste av alla VTS-are 50. Banden till Växjö har av naturliga skäl försvagats genom åren men dessbättre aldrig brutits. Vi är speciellt stolta över 80-talets Team Mats Wilander och det samarbete vi har idag med Södra i Mats´ namn.
Jag är mycket tacksam för att ha haft den stora förmånen att följa Mats´ resa hela vägen från det han efter JDM-vinsten bytte klubbadress från Moheda TK till Växjö TS, över den intensiva juniortiden och på vägen in i de stora sammanhangen. Minnena staplas som på pärlband med två markanta höjdpunkter, Grand Slam-triumferna i Paris 1982 och i New York 1988.
För oss i VTS var det förstås milstolpar, redan när Mats började rada upp Kalle Anka-vinster och JSM-tecken, för att inte tala om när han debuterade i vårt A-lag som 14-åring. Junior-EM-vinsten i Båstad 1979 var en stor händelse och ett tydligt tecken på vad som skulle följa.
Förutom sina exceptionella förutsättningar hade Mats förmånen att ha världens bästa tennisföräldrar, Karin och Einar. Deras sans och klokskap i idel nya situationer hade avgörande betydelse för att det gick som det gick.
Utan att slå oss för bröstet vågar jag påstå, att vi i VTS gjorde ett bra jobb inte bara med Mats utan med hela det gäng, som kom att bli betydelsefullt för Mats´utveckling. Jag tänker bl a på Anders Fransson, Fredrik Pahlett, ”Tobbe” Thestrup, Henrik Schmidt, bröderna Knutsson och Peter Magnusson.
Dynamiske Örebroaren Thomas Eklund hade vid den aktuella tiden förbundsansvaret för de bästa pojkarna i åldrarna runt Mats och för deras internationella matchning. Thomas insåg Mats´möjligheter och gav VTS-aren en perfekt första internationell lotsning.
Nästa avgörande steg – klockrent tajmat i tid – var bildandet av Team SIAB med ”Jonte” Sjögren som ledare och med Mats som Benjamin. För Mats var det alldeles utmärkt att vara lillebror i den kvartett som i övrigt bestod av Anders Järryd, ”Jocke” Nyström och Hasse Simonsson. ”Jontes” betydelse för teamets exempellösa framgångar kan inte övervärderas.
Grattis, Mats på födelsedagen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: