Undanträngda aktiviteter

”Inom barn- och ungdomsidrotten har man länge varit medveten om de skilda förutsättningarna för träning och prestation i dag jämfört med för tjugo år sedan. Unga är fortfarande intresserade av idrott och deltar i träningar och tävlingar med entusiasm. Däremot har aktiviteterna mellan de organiserade momenten – spontanidrottandet på skolgårdar och i bostadsområden – avtagit. Detta påverkar naturligtvis prestationerna. Det tar, om inte annat, längre tid att utvecklas om man inte också leker och provar sig fram på egen hand.”

Klippet är hämtat från lördagens DN Debatt. Artikeln, som är skriven av Dino Viscovi, medieforskare vid Linnéuniversitetet, handlar om hur det nya digitalsamhället påverkar barns och ungdomars läsförståeelse, ett högintressant ämne i kölvattnet av dystra Pisa-undersökningar.
Parallellen med vad som skett inom idrotten – spontanidrottens nära nog försvinnande – är intressant. Artikelförfattarens slutsats i den sista citerade meningen är tydlig.
Dino Viscovi fortsätter:

”Den här insikten måste vi ta med oss till skolan när vi ska tolka de försämrade resultaten i Pisas läsförståelsetest. För att bli en god läsare av skriven text räcker det nämligen inte att delta i skolundervisningen, läxor inkluderade. Fritiden måste också användas till läsning för nöjets och det egna intressets skull. Men i likhet med spontanidrottandet har fritidsläsningen stegvis minskat i omfattning, framför allt från millennieskiftet och framåt.”

Viscovi menar alltså att fritidsläsandet måste tillbaka för att svenska ungdomar skall bli goda läsare med hög läsförståelse. Svensk idrott skulle säkerligen också bli mycket bättre om spontanverksamhet åter blir ett naturligt inslag i idrottande barns vardag. Går det?
– – – – –
Bland mycket annan intressant fakta i ämnet noterar Viscovi att 9-14-åringar använder internet i genomsnitt 2 timmar per dag i huvudsak för spel, filmer och sociala medier. På bekostnad av vad? Spontanidrott och läsning, kanske!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: