Leve gnetspelarna!

Magnus Gustafssons krönika är oftast en höjdpunkt, då Tennismagasinet dimper ner i brevinkastet.  ”Gustens” bidrag i det senaste numret med rubriken ”GNETSPELET är värt mycket” utgör inget undantag.
”Gusten”, den gamle hardhittern, belyser ett fenomen, som är lika tydligt som bekymmersamt i dagens juniortennis. Den yngre spelarkategorin väljer i alldeles för stor utsträckning att avstå från att ”vårda bollen” till förmån för snabba och, alldeles för ofta, misslyckade försök till avgöranden. Det ser likadant ut både på träning och i tävling.
Att betecknas som s k gnetspelare har väl aldrig varit precis något statusepitet. Juniorer och alldeles för ofta också deras föräldrar pratar inte sällan i nedsättande termer om dem som har säkerheten, tålamodet och uthålligheten att slå bollen en gång mer över nätet än sin motståndare. Ofta kommer de förklenande omdömena i nederlagets stund.
– Bortförklaring sa Bill, – svepskäl sa Bull.
”Gusten” nyanserar begreppet gnetare på ett initierat och berömvärt sätt. Han menar att Nadal, Djokovic, Federer och Murray är gnetare, hela världseliten alltså. Kriteriet på en bra gnetare är en spelare som på varje spelstyrkenivå hittar det maximala slagtryck, som inte resulterar i oprovocerade misstag!
Den mindre eftertänksamme associerar däremot till den spelartyp, som i tidig juniorålder ensidigt men vägvinnande hissar upp ballongbollar. Alla sätt att spela är tillåtna. Så länge man inte vinner mot en viss spelartyp, även om en extrem gnetare står på andra planhalvan, är det klädsamt att avhålla sig från nedsättande kommentarer.
”Gusten” vrider och vänder på begreppet gnetare ur alla tänkbara synvinklar på ett mycket tänkvärt sätt. Läs artikeln och begrunda!
– – – – –
Oj, vad man saknar Jonas Arnesens vassa penna i Tennismagasinet.

Annonser

One Response to Leve gnetspelarna!

  1. Jonas W skriver:

    Gusten var i likhet med andra svenskar på den tiden en härlig gnetspelare
    Han var bara framme vid nätet för att tacka motståndaren för matchen. Hans forehand var bra drag i. Att gnetspela i dagens tennis verkar vara en märklig idé. Den tidens tennis var helt annan och det gick alldeles utmärkt bra. Idag är tennisen nästan en annan disciplin med den farten som är på bollen. Tekniskt så oerhört utvecklad. Finns inga bollmottare på elinivå. Underhållningen på gamla goda tiden med gnetspelare mot serve o volley var dock lika rolig jämfört med nuvarande spel. Mer färgstarka personligheter gjorde också sitt till. Störste gnetspelare måste varit Harold Solomon. Hade inget vinnarslag under hela karriären

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: