Undantaget Jonas

”Alla resultat för juniorspelare innan de fyllt fjorton kan ni glömma, för de betyder i praktiken ingenting”
Han, som säger så, heter Dean Vuleta och är coach vid en tennisakademi i Split i tennislandet Kroatien. Uttalandet görs i en artikel i senaste numret av Svenska Tennismagasinet, där kroaten beskrivs som en intensiv och kunnig åsiktsmaskin.
I den tid vi lever i med kraftigt fokus på barnidrott och tävlingshets, är det säkert många, som håller med. I stort är jag av samma uppfattning som kroaten, men det finns ett viktigt undantag.
Ett dokument värt att studera är de samlade finalresultaten från Kalle Anka Cup, som återfinns på tennis.se.
De svenska tennisspelare i modern tid, som etablerat sig på hög internationell nivå, har nästan alla varit framgångsrika från mycket tidig juniorålder. Anders Järryd, Mats Wilander, Stefan Edberg, Kent Carlsson, Nicklas Kulti, Thomas Enqvist, Thomas Johansson, Magnus Norman och ”Pim-pim” Johansson har alla vunnit eller varit i final i Kalle Anka Cups 11- eller 13-årsklasser, de allra flesta redan som 11-åringar.
Björn Borg då? Jo, Kalle Anka Cup startade 1970, då Björn var 14 och det året vann han 15-årsklassen. Man startade försiktigt med bara 13- och 15-årsklasser. Killarna fick 11-årsklass året efter, men tjejerna märkligt nog först 1985.
Undantag, som bekräftar regeln, är Jonas Björkman och ”Micke” Pernfors samt i viss mån Henrik Sundström,  ”Jocke” Nyström och Robin Söderling. De tre senare etablerade sig tidigt men lyckades inte i Just Kalle Anka Cup som 11- eller 13-åringar.
Jonas och ”Micke” däremot är typiska late bloomers.  VTS-arens utveckling under juniortiden stämmer väl med Valetas uppfattning.

Annonser

2 Responses to Undantaget Jonas

 1. Ola H skriver:

  Skiljelinje 1990?
  Det är en intressant tanke som framförs – i synnerhet som det idag verkar ta mycket längre tid att ta steget från framgångsrik junior till att bli ett fullblodsproffs och ha sina bästa år. Nu för tiden kan det ta 10 år efter det att man lämnat juniorturneringarna innan vi har svaret på om och att någon nått sin fulla potential.
  Ett klick på KAC-länken gjorde mig sedan nyfiken. En titt i resultatlistorna säger att endast tre svenskar nått topp 100 i världen av de som segrat i KAC/SEB NG Cup sedan 1990 (Vinciguerra, Arvidsson, Larsson). I varje vinnarsextett från 1970-89 hittar vi minst en spelare som blev världsstjärna!
  Törs man då dra några slutsatser eller i alla fall resonera om vad som har hänt? Vad skiljer sig för spelarna som var juniorer på 80-talet och från 1990 och framåt?
  Jag har aldrig gillat argumenten fullt ut om att ”konkurrensen har ökat” och att ”vi tränar mindre än övriga världen” som svar på varför färre svenska spelare har blivit framgångsrika efter drömåren.
  Svaret är självfallet inte enkelt och säkert mångfacetterat men ibland krånglar vi också till det? Låt mig i alla fall påpeka att juniorerna som vann KAC fram till 1989:
  – slapp ”IBM-rankingen”
  – inte spelade ETA-tävlingar
  – spelade åtskilligt mer tennis utomhus
  – Inte hade tillgång till några akademier eller uppvaktades av privata tränare etc…
  Kan det möjligen ha påverkat resultaten positivt?

 2. Mats Nilsson skriver:

  Har inte läst artikeln i TM men förundras över den hets som såväl tränare som framförallt föräldrar har idag.
  Intressant att fundera på är hur vi skall få fler att skynda långsamt, ha roligt, utvecklas i rätt takt och behålla fascinationen för tennisen lite längre? En riktig analys om vad som skett svensk tennis låter sig nog inte göras men debatten är kul. Helt klart kan man säga att dagens tävlingsupplägg i Sverige verkar hetsigt och inte heller så utvecklande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: