Dialektalt

”Småländska Idrottsminnen” den skrift, som ges ut av Smålands Idrottshistoriska Sällskap, har i senaste numret en artikel om 85-årsjubilerande Jönköpingsklubben IK Cyrus. Cyrus har inget med tennis att göra – men ändå, långt ut i periferin. En episod dök upp när jag läste om Lars Åke Lagrells moderklubb.
När Smålands Idrottsförbund 100-årsjubilerade 2002 hade märkeskungen Lasse Claar en exponering av delar av sin magnifka klubbmärkessamling i Kalmar. Jag stötte händelsevis på Lasse ett tag efter jublieet. Då berättade han att han alldeles speciellt hade lyft fram tre småländska klubbar utan inbördes ordning:
1. IK Cyrus
2. IK Skytten
3. Brittatorps TK
Oavsett om det är en skröna eller inte, har historien kring Cyrus extra knorr. Jönköpingsklubben sökte inträde i Riksidrottsförbundet som IK Sirius. Problemet var förstås att den klubben redan fanns i Uppsala. Varför det blev Cyrus istället? Jo, Sirius uttalas så på genuin jönköpingska…
IK Skytten fick sin hedersplats av den anledningen, att det är den enda klubb, enligt Lasse, som har gått hela vägen från ungdomsklubb/kvartersgäng i 50-talsanda till översta världstoppen. Kontinuiteten säkrades genom att IK Skytten bytte namn till Växjö TS 1974 samtidigt som Växjö TK gick upp i Växjö TS. Så småningom blev ju Mats Wilander bäst i världen…
Brittatorps TK då? Nej, TK står i det här fallet inte för tennisklubb utan träningsklubb. Enligt Lasse är klubben den enda i landet, som har ”träningsklubb” i sitt namn.
– – – – –
För läsare som inte är från Växjö eller dess närmaste omland: Brittatorp är ett litet samhälle ett par mil nordost om Sigfridsstaden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: