Trikoloren eller det vita korset?

Det var på senhösten 1996, drygt ett år efter att VTS hade arrangerat DC-matchen Sverige – Österrike i Växjö tipshall. Sverige spelade final mot Frankrike i en sjabbig utställningslokal i en avkrok av Malmömässan. Vilken match det blev!
Finalen blev en nagelbitare av sällan skådat slag, som var allt annat än nyttig för ett hjärta, som hade gått igenom en infarkt tidigare på året och som väntade på by pass-operation efter årsskiftet. Två intryck är outplånliga i mitt minne.
Sista dagen, inledd med Sverige i svår brygga, innehöll precis allt. Thomas Enqvists vändning av 1-2-underläge mot Cedric Pioline till 9-7-vinst i femte set höll blågult kvar i matchen och bäddade för en ännu värre rysare i avslutningen.
Och vilken gastkramning det blev. Mycket bittrare än Nicklas Kultis knappa förlust mot Arnaud Boetsch kan knappast upplevas på en tennisbana. Förlust i tiebreak i fjärde set och 8-10 i femte efter att fransmannen överlevt tre matchbollar.
Mitt andra outplånliga intryck är de tillresta franska supportrarna. Trikolorens färger övertrumfade allt blågult i arenan, och ”Allé France” överröstade varje försök till svenska hejarop. Allt skedde dessbättre i föredömligt sportslig anda.
Varför denna återblick? Jo, i slutet av november stundar en Davis Cup-final, som har alla möjligheter att gå till historien som en av de största. Frankrike möter, som alla initierade vet, Schweiz och har förmånen av hemmaplan.
I Alplandets lag är Roger Federer ute efter den enda stora titel han saknar, en DC-triumf. Med Stan Wawrinka som lagkompis är förutsättningarna att klara uppgiften mycket goda. Svagheten/risken är, att Schweiz har i sammanhanget mediokra komplement, om någon av de båda giganterna sätts ur spel.
Frankrike däremot förfogar över en imponerande bred spelarbesättning med Tsonga, Gasquet, Monfils och Benneteau i laget senast. Den franska bredden är förkrossande. Bakom kvartetten finns t ex namn som Simon, Chardy och erfarne dubbelräven Lllodra.
Hemmaplan innebär bl a, rätten att välja underlag. Hard court eller grus? Fransmännen har gjort  valet i dagarna. Det blir inte oväntat grus, och spelplats blir en fotbollsarena i Lille, som har kapacitet för 27 000 åskådare. Men hur löser man problemet att utnyttja läktarna utan att dela ut kikare till alla åskådare?
Förutom hemmapubliken som betydelsefull ”femte spelare” har väl fransmännen en liten fördel av grus. Federer i synnerhet och Wawrinka är ju skyhögt mer meriterade än fransoserna och ingalunda bortkomna men något mänskligare på det röda gruset.
Skall trikoloren eller det vita korset vaja högst, när krutröken lagt sig i Lille?

Annonser

3 Responses to Trikoloren eller det vita korset?

 1. Ola H skriver:

  Kanske kan DC-finalen ge en boost åt turneringen? Den borde ha sin självklara plats i kalendern och hos spelarna men idag är alla egon och känner inte med sitt land/förbund som förr. Hade inte kopplingen till OS funnits hade än färre stjärnor spelat?
  Det skall också bli intressant att följa det svenska laget som favoriter. Tror inte Gulbis spelar o kanske inte heller Lindstedt men hur reagerar tex Ymer eller en debutant som Rosenholm när de ”ska” vinna på pappret? Ymer var tam i Rumänien!

 2. Novak skriver:

  Ja det blir en fröjd för tenniskonnässörer, DC-finalen alltså.
  Speciellt iom att finalen avgörs på grus och i Frankrike. Långa matcher är att vänta. Vilket kan vara till fördel för hemmalagets betydligt bredare och jämnare spelartrupp i spel över 3 dagar. Schweiz får som sagt förlita sig till sina två toppspelare. Härliga matcher väntar mao, och en liten fördel Frankrike iom hemmaplan.

 3. Novak skriver:

  Oj, Wawrinka utslagen direkt i hemmaturneringen. Han har en del att jobba på för att lyfta formen till Davis Cup finalen. Iom att han är en av två tänkbara singelspelare för Schweiz. i och för sig är det flera veckor kvar tills den matchen går av stapeln. Så det är gott om tid att finna formen för Stan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: