Det har hänt en del

Man börjar se ljuset i tunneln. Det är inte nattsvart för svensk herrtennis längre. En jämförelse mellan ATP-rankingen idag och för ett år sedan visar ett tydligt trendbrott.
För ett år sedan hade vi en enda spelare, Markus Eriksson, på topp 500. Futuretävlingar, proffstennisens bakgård, var den enda arenan för svenska spelare.
Idag är Christian Lindell och Elias Ymer, som båda gladde i Swedish Open i somras, på väg att etablera sig på mellannivån Challengertouren. Duon närmar sig topp 200, en remarkabel styrkeförbättring. Vid samma tidpunkt i fjol hade Elias fyrsiffrig ranking medan Christian, ny Sverigeetta på måndag, låg runt 700.
Sverige spelar ödesmatch mot Lettland i Davis Cup om några veckor. DC-historien visar exempel på massvis av tillfällen, då ranking ställts på ända av den faktiska utgången. Letternas storstjärna Ernests Gulbiz är förstås inte mycket att göra åt, om han kommer till spel, men mot övriga lettiska spelare är Lindell och Ymer klara favoriter.
Om det går vägen i Jönköping, känns det som att Sverige spelar åt ”rätt håll” i den andra divisionen i nästa års tävling. Consolationspel är förhoppningsvis ett minne blott för ”Fidde” Rosengrens manskap.

Annonser

One Response to Det har hänt en del

  1. Ola H skriver:

    Svåraste steget kommer nu för de spelare du nämner. Efter att ha sett ITF-spelet i Jönköping tror jag faktiskt inte Lindell når topp 100. Ymer kan göra det men inget är säkert och det kan mycket väl ta ytterligare 2-3 år. Spelare som tex Zopp som var i final i Jönköping har varit topp 100 och det finns massor av spelare i hans kaliber som Ymer/Lindell skall besegra vecka efter vecka i challengersammanhang för att klättra 100 platser till. Jag påminner om att spelare som Prpic, Ryderstedt och Rehnquist alla vann challengerturneringar i singel och rankades 130-400 år efter år. Efter dem har ingen etablerat sig fullt ut på challengernivån. Hoppas det kan vara så nu men hoppas inte för mycket. DC-matchen kommer sannolikt inte se ngn Gulbis och kanske inte heller ngn Lindstedt. Båda borde vara upptagna av ATP-spel med viktiga slutspelspoäng i potten. Man undrar hur den relativt orutinerade svenska DC-truppen agerar på hemmaplan med press att vinna när man är favoriter på pappret – det blir ngt nytt att uppleva!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: