Seriespelet värt ett bättre öde

VTS 2 tog emot Kalmar i seriespelet, div.2. Åke Svensson var med som coach för gästerna, och ”Tobbe” Thestrup satt på hemmabänken. Kan förutsättningarna bli bättre för unga spelare, som vill framåt?
Seriespelet – elitserien och div. 1 undantagna – för en minst sagt undanskymd tillvaro i svensk tävlingstennis idag. En orsak är, att de individuella tävlingarnas antal har ökat lavinartat med påföljd att det har blivit mycket trångt i tävlingskalendern. En annan är, att man inte tagit sig an den näst intill hopplösa uppgiften att synkronisera de individuella tävlingarna med seriespelet, då det gäller de lägre serierna.
En besvärande konsekvens blir, att manskapet i ett lag i värsta fall kan skifta totalt från en helg till en annan. VTS-laget var t ex decimerat den här helgen på grund av slutspelet i Wilson Junior Tour. I värsta fall kan det inträffa – även högt upp i divisionerna – att lag kommer till spel utan besättning på tredjesingeln.
Matchen i Strandbjörkshallen – en rafflande historia in till slutet – innehöll mycket av det, som är plusvarianter med seriespel.
• Coaching, som är tillåten enbart i lagspe, utnyttjades.
• Unga spelare fick lärorik vägledning av erfarna coacher.
• Båda lagen innehöll spelare, som passerat junioråldern och för vilka serielunken ofta är ett intressantare alternativ än individuellt spel att hålla igång tävlandet.
• Seriespelets speciella dimensioner på dramatikens område kom till uttryck.
• Matchtiebreak – nymodigheten sedan några år – blev ett poängavgörande moment.
Det är förstås få förunnat att ha coacher som ”Tobbe” och Åke på den aktuella nivån, ja att ha coach över huvud taget. Men även om man inte är i den lyckliga omständigheten, är seriespel en tävlingsform, som är väl värd att vårda.
Hur det gick i Smålandsderbyt? Jo, det slutade salomoniskt 2-2 sedan Kalmariterna snuvat VTS på ena poängen genom att vara starkast i matchtiebreak i den avslutande dubbeln.

Annonser

3 Responses to Seriespelet värt ett bättre öde

 1. Magnus Quick skriver:

  Hej Åke
  Kul att du tar upp seriespelet. Det är mycket viktigt.
  Jag var igår och tittade på Skanör-Falsterbo mot Söndrum som spelar i samma serie som Växjö TS 2 och Kalmar.
  Söndrum lämnade wo på tredjesingeln samma morgon som matchen skulle spelas. Tråkigt att inte alla i SFTK:s lag fick spela singel.
  Seriespelet är verkligen värt ett bättre öde och många klubbart är minst sagt usla på att rapportera resultat. I skrivande stund har varken Fair Play (matchen spelades i lördags) eller Helsingborg satt in resultatet i denna serie. Kollar man i division 3 är det bara en av helgens matcher som är rapporterad. I damernas division 2 är ingen match inskriven – trots att en spelades i lördags. Botten!

 2. Mats Nilsson skriver:

  Många av oss äldre (födda 60-tal och tidigare?) tycker nog precis just så här – att seriespelet är en perfekt skola och en mycket bra tävlingsform. Det finns än fler argument än de som påpekats i artikeln. Men varför utnyttjas inte denna möjlighet?

  Till delar är klubbarna själva att skylla. De har tappat kontrollen över sina spelares tävlande och orkar inte ta fighten med föräldrarna?! Om man verkligen bestämde sig att person x skulle må bäst av att spela 6-7 seriehelger i höst så bestämmer man det. Men så sker aldrig. För att verkligen få liv i debatten borde en klubb ta det hela vägen – för om en spelare (läs förälder) ”väljer” en individuell tävling före representationslaget kan klubben förhindra det – det är bara läsa tävlingshandboken. En spelare representerar alltid sin klubb – även i individuella tävlingar! Vill klubben markera jan x tas ur lottningen!

  Sen skulle man kunna dopa seriespelet med fler poäng för att locka dit spelarna också – om man verkligen vill det. Men alla i Svensk Tennis vet numera bäst och gör precis som de vill. Väldigt få klubbledare har en rak linje och håller den. Jag menar inte att hot skall råda utan man vill komma till en situation där man lägger fram ett koncept för spelarna och där kan seriespel vara en perfekt ingrediens och pusselbit med spel med äldre vuxna lagkamrater, möte med udda spelare, tom veteraner ibland.

  Vilka tar kommandot? Skall/bör SvTF centralt i en tränargrupp enas och gå ut med en rekommendation?

 3. magne skriver:

  SvTF bryr sig inte om seriespelet ett dugg, ta t.ex förra året när Rebecca Petterson och Hilda Melander skickades på tävlingar med förbundet till Mexico under avslutningen av elitserien och div 1, Detta innebar i princip att KLTK missade finalen och Järfälla missade att gå upp i elitserien p.g.a att dessa spelare var borta under seriens avslutning. Det finns 52 veckor på ett år men SvTF måste skicka iväg dem precis när elitserien håller på att avslutas. Jag tycker åtminstone detta är ett bevis på vad SvTF tycker om sin egen serie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: