Kommersialiserad elittennis?

”Mats N” är flitig att kommentera på denna blogg. I sin senaste fundering, i anslutning till mitt förra inlägg, har han länkat till ett intressant inslag i Radiosporten, som jag missat. Jonas Arnesen, Thomas Johansson och ”Fidde” Rosengren ventilerar den söndertjatade frågan, hur svensk herrtennis skall ta sig ur den djupaste svackan på mången god dag.

Jag har stor respekt för Jonas Arnesen och delar mestadels hans åsikter. I inslaget har han laddat med grovkalibrig ammunition i kritiken mot Svenska Tennisförbundet. Hans uppfattning är att, om svensk tennis skall komma tillbaka, måste det ske med hjälp av andra krafter än de som idag styr förbundet.

Jonas utvecklar sina tankar mer på djupet i SvD på nätet. Han skisserar en organisation helt utanför förbundet, uppbackad av tunga, namngivna intressenter inom näringslivet med starkt tennisintresse. Dessas uppgift är förstås att trygga en stark ekonomi.

Vidare föreslår Jonas en rad etablerade namn, inklusive ”Fidde”, lämpliga att driva den sportsliga delen. Good to Great, den stora kommersiella aktören idag, nämns mer i förbigående.

För den som ägnat hela sitt liv åt den föreningsdrivna idrotten är en sådan framtid svår att ta till sig. Förbundet har all anledning att ägna sig åt självrannsakan liksom klubbarna och deras tränare. Mycket kan säkert göras bättre än vad fallet varit under en följd av år.

Jonas´ scenario är dock bestickande. Enda felet, som jag ser det, är att det är tänkt att ske utanför ramen för idrottens hävdvunna organisation. Bristande förtroende för den sittande förbundsledningen, som enligt Jonas är orsaken till att parterna inte samarbetar, får inte vara ett hinder. I värsta fall borde konsekvensen bli, att folk byts ut på strategiska poster.

Annonser

3 Responses to Kommersialiserad elittennis?

 1. Mats N skriver:

  Svenska Tennisförbundets styrning och verksamhet finns det säkert all anledning att kritisera och ifrågasätta. Ett, bland många problem, är att ingen, eller i alla fall väldigt få, i valberedningen, styrelsen eller bland de anställda har sin tennisvardag utanför de tre storstadsområdena. Det innebär att man inte förstår hur ”Svensk Tennis” ser ut eller fungerar? Däremot kan man inte lasta SvTF för att vi i dagsläget inte har någon svensk herrsingelspelare bland topp 200. ”Förbundet” har aldrig tagit fram några världsspelare…

  Jonas Arnesens agenda kan man också fundera på. Nu var svd-artikeln en ren passning till utvalda näringslivstoppar, men vem nappar just nu? SEB-avtalets uppsägning är alarmerande och ersätts det inte drabbas framförallt regionernas aktiviteter. Jag vet också att Arnesen är kär i GTG som fått lite av en Jesus-stämpel. Initiativet är gott men de behöver ett grundmaterial att ta hand om som fostrats i klubbar – och glöm aldrig ditt ursprung (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5991081). Som en klok man sa; tur att inte Ymers växte upp och inledde sin tennisbana i Bromma…

  Det pratas om lösningar och förklaringar till kräftgången. Det satsas på akademisk tränarutbildning, fystester, ITF-tävlingar på hemmaplan och heltidsanställda förbundstränare. Alla satsningar är av godo men löser ändå absolut ingenting då den stora utmaningen ligger i klubbarna (på landsbygden) när spelarna är mellan 8-15 år. Där är kvaliteten ojämn och svajar rejält – har vi kanske bra tränare men dåliga ledare?

 2. Sven-Erik skriver:

  Äh, jag tror inte man ska fästa allt för stort avseende vid olika utspel i media. Det handlar nog mer om att Jonas drabbats av hybris, eller om det är ett debattinlägg om svensk tennis i allmänhet. Men för all del det är väl fritt fram att starta upp en sådan företagsinriktad organisation/satsning, utanför tennisförbundet själv. Han har säkert kontakter i både näringsliv och bland tidigare spelare. Så då borde ju problemet vara löst om svensk tennis framtid..

 3. Janne skriver:

  Det låter väldigt intressant det förslag till företagsfinansierad tennisakademi som Jonas Arnesen skisserar på i Svd. Stötestenen är väl i så fall finansieringen, hur ska den se ut? Är företagen beredd att betala under så lång tid utan att få nånting tillbaka? Talanger finns. Men det kan dröja en 8 – 10 år innan en ny tennisakademi börjar producera spelare på WTA/ ATP tour nivå.

  Här i Jönköping väntar vi nu på att Davis Cup matchen mellan Sverige – Lettland skall starta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: