Ödesfrågor

På Idrottens Affärers hemsida produceras i jämn ström artiklar av högkaratigt intresse. IA förfogar över ett helt oslagbart team av läsvärda krönikörer.

En av dem är Willy Berggren, verksam inom Stockholmsidrotten i över 40 år. Under rubriken Statistiken skrämmer oss alla ser han tillbaka på föreningsidrottens utveckling sedan 80-talet – eller snarare avveckling. De fakta han redovisar som ödesfrågor pekar mot en dyster framtidsbild.

Berggren sätter bl a fingret på en oroväckande nedläggning av små föreningar och kraftigt minskat ideellt arbete. Medelstora och stora föreningar har blivit alltmer tjänstemannastyrda.

Det ligger nära till hands att applicera Bergströms fakta på den utveckling, som ägt rum inom tennisen. Tankarna går till Bengt Axelsson, legendarisk ordförande i Smålands Tennisförbund under tennisens mest expansiva skede i modern tid. Bengts drivkraft var devisen att ”i varje samhälle där det finns en kyrka skall det finnas en tennisbana.”

Idesprutan Bengt var, tillsammans med dynamiske förbundssekreteraren Bo Schelin, mycket framgångsrik i sitt uppsåt. Som mest fanns i Småland runt 150 klubbar.

I Tennis Syds senaste årsredovisning är antalet klubbar i hela regionen 149, alltså ungefär lika många som fanns som mest i Småland på Bengts tid. Av dessa är runt 60 småländska, alltså mer än en halvering jämfört med toppnoteringen.

Precis som Berggren konstaterar allmänt, är det i första hand små klubbar, drivna av det utdöende släkte som kallas eldsjälar, som har fått stryka på foten. Speciellt tydlig är denna omständighet i Kronobergs län, som blivit en glesbygd, då det gäller tennis.

Det fanns en tid då t ex Ljungby, Älmhult, Alstermo, Ryd, Lammhult och Moheda hävdade sig på DM-nivå och hade gott om deltagare i våra tävlingar i Växjö. Idag dominerar Växjö på ett inte alls hälsosamt sätt.

Annonser

One Response to Ödesfrågor

  1. Ola H skriver:

    Statistiken för region Väst och öst, Mitt mfl ser nog likadan ut?! Jag tror på riktigt allvar att frågor och reflektioner som dessa är de allra viktigaste för tennisens framtid i Sverige. Därför är det mer än synd att få i Svensk tennis ledning har en bas på landsbygden.
    Regionerna har inte blivit den motor man önskat – för vem orkar engagera sig där och varför? När SEB-pengarna stryps självdör de mindre regionerna (sett till ekonomi och antal spelare/klubbar).
    I småklubbarna som ändå rullar verkar det även finnas en liknöjdhet – hålller någon med? Vi måste våga ta in fler spelare så vi kan se vilka som brinner mest?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: