Har födelsemånaden betydelse?

På norska tennisbloggen.net återfinns en intressant fundering kring ett ämne, som är på tapeten i svensk tennis för tillfället. Det handlar om huruvida födelsedagen har betydelse för unga spelares utveckling.

I Sverige ligger ett förslag om ändring av övergång från en äldersklass till nästa i pipeline för att genomföras. Det blir övergång mellan årsklasserna på födelsedagen, inte som tidigare per kalenderår. Syftet är förstås att göra det lättare för dem, som är födda sent på året.

Den norska bloggen presenterar en intressant sammanställning över alla Grand Slam-vinnare på herrsidan under den öppna eran d v s efter 1968 och deras födelsemånad. Listan upptar 52 spelare, tämligen väl spridda över årets månader med ett litet dip i mars-april och oktober.november.

Det är svårt att dra några tydliga slutsatser av sammanställningen. Av de riktigt stora är t ex Stefan Edberg och John McEnroe födda i januari/februari medan Ken Rosewall och Boris Becker är novemberbarn. Vår egen Mats Wilander är född i augusti liksom tungviktartrion Roger Federer, Rod Laver och Pete Sampras.

För att ta sig till yppersta världseliten spelar uppenbarligen födelsemånaden mindre roll. Underlag för hur man skiftar åldersklass i de berörda länderna redovisas inte.

Att applicera sammanställningen på det svenska förslaget är därför vanskligt. Förslagsställarnas huvudsyfte är säkerligen inte i första hand att få fram topp 100-spelare utan troligen snarare ett led i att hålla unga spelare kvar i tennisen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: