Läsvärt i högsta grad

nar_vi_var_bastLars Gustafssons filosofiska humoresk ”Tennisspelarna” från 1977 är enligt min mening den i särklass bästa svenska boken på temat tennis. Efter att ha läst ”När vi var bäst” av Ulf Roosvald och Mats Holm kan ytterligare en högklassig volym läggas till den svenska tennislitteraturen.

De båda böckerna lyfts av att de inte handlar bara om tennis. Den yttre ramen i ”Tennisspelarna” ges av Gustafssons vistelse som gästprofessor vid University of Texas i Austin för mer än 40 år sedan.

”När vi var bäst” är naturligtvis medryckande genom att de tre största inom svensk tennis – den tystlåtne Borg, den mentalt oöverträffade Wilander och den blyge och välartade Edberg – berättar på ett öppenhjärtigt sätt om sina livsresor.

Läsaren får ta del av glamouren, slitet, segrarna, de smärtsamma förlusterna och stoltheten. Baksidorna kommer också fram. Det fanns t ex tillfällen då de bara ville dra sig tillbaka. Tre vitt skilda personligheter tecknas på ett lika elegant som lättsamt sätt.

Boken blir dubbelt intressant genom att den också skildrar den epok då Sverige  såg sig som ett föregångsland i världen. Tennis var fortfarande de besuttnas sport i stora delar av omvärlden. I Sverige däremot byggde allmännyttan tennisbanor i miljonprogramområden. Olof Palmes införande av fritt valt arbete i skolan öppnade för en ström av ungar till tennisklubbarna.

Författarna, som är tämligen anonyma även för initierade tennishabituéer, har gjort ett grundligt researcharbete. Förutom en rad ”det var en nyhet”-upplevelser av skilda slag är författarnas utvikning om Gustaf V:s betydelse för svensk tennis en lärorik historiebeskrivning. Mr G tillförde avsevärt mycket mer till tennisen än att ta med sig spelet hem från en resa till England 1879.

”När vi var bäst” är en informativ, bildande och humoristisk läsupplevelse för alla tennisintresserade.

Annonser

2 Responses to Läsvärt i högsta grad

 1. Ola H skriver:

  Läsvärt 2:
  Som vanligt briljerar Fair Play med ett matigt snyggt egenproducerat Magazine inför årets elitseriespel som man dessutom arrangerar och genomför med stor energi.
  I magasinet har diverse tennispersonligheter uttalat sig om ett par viktiga och intressanta sakers tillstånd i Svensk Tennis.
  ”Lösningarna” spretar onekligen på ett spännande sätt. En och annan floskel letar sig in och det som mest fascinerade mig var otakten i hur personer kopplat till tennisförbundet centralt såg på verkligheten och prioriteringarna framöver. Ett annat exempel på att en röd tråd saknas eller att vi upplever verkligheten ganska olika är när en klubbchef i en stor klubb vill att SvTF skall påbörja ett PR och informationsarbete när generalsekreteraren i spalten bredvid stoltserar med storsatsningen (var – när – hur??) på tennis.se för ”övergripande kommunikation”… Yngst i sällskapet som bereds plats att säga sitt är Nina Wennerström född 79, hon är även ensam kvinna i panelen. Tre ytterligare 70-talister uttalar sig men sedan är det bara män i medelåldern och uppåt. Magasinet går att läsa och ladda ner på FPTK:s hemsida.

 2. Ola H skriver:

  Läsvärt 3
  Ser att det en gång ambitiösa projektet AMQJ lever och har ett upprop kring en kär vän – elitserien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: