Dags att vakna ITF!

Davis Cup ståtar med en av tennisens mossigaste bestämmelser. Antalet lagmedlemmar i en DC-match får än idag inte vara fler än  fyra, en kvarleva som ingen kan vara stolt över.

Denna relik från forntiden slog helt olika mot årets finalister. För vinnande Schweiz utgjorde bestämmelsen inget problem. Med nr 2 och nr 4 i världen i laget och näste spelare på fel sida om 200 var det förstås inga problem för alplandet att formera laget. Federer och Wawrinka tog hand om rubbet även om de båda övriga spelarna förhandsnominrades för dubbeln

För förlorande hemmanationen Frankrike var förutsättningarna rakt motsatta. Fransmännen förfogar över sex topp 30-spelare och dessutom ett dubbelpar av världsklass. Franske kaptenen Clement hade alltså samma problem, som ”Fidde” Rosengren har varje gång. Skulle han spräcka dubbelparet Benneteau/Roger-Vasselin eller begränsa singelalternativen? Clement valde att ställa över dubbelspecialisten Roger-Vasselin.

Som händelserna gestaltade sig i Lille, hade antagligen varken Clements val eller en bredare fransk trupp haft någon betydelse för finalutgången. De schweiziska essen vägde för tungt, men det är en helt annan sak.

Så som tennisen har utvecklats med utpräglade dubbelspecialister är det självklart, att ett större antal lagmedlemmar måste tillåtas. Det måste finnas utrymme för dubbelspecialister, som håller hög klass, liksom för ersättare i singelspelet vid skador eller sjukdom.

Dags att vakna, ITF!

 

Annonser

One Response to Dags att vakna ITF!

  1. Mats N skriver:

    Eller så utbildar vi tennisspelare och inte singel respektive dubbelspelare? Årets DC-final gjorde väl än en gång tydligt klart att dubbelspecialister är helt ointressanta om de möter topp 20-spelare i singel. Mats Wilander var klar med sin analys i brittisk Eurosport: ”Federer är världens bästa dubbelspelare – även om han sällan spelar dubbel”.
    Länder som Frankrike borde ta ut sina fyra bästa singelspelare och sen formera laget dag för dag… Sverige har ju inte den lyxen. Där visade ju året istället att Johan Brunström är ett väl så gott singelalternativ som en extra s.k. singelspelare??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: