Bortglömd bredd

Bakom lucka 1: Peter Nyborg 1969 166
Bakom lucka  2: Ronnie Båthman 1959 139
Bakom lucka  3: Fredrik Jönsson 1977 108
Bakom lucka  4: Douglas Palm 1951 159
Bakom lucka  5: Rikard Bergh 1966 158
Bakom lucka  6: Fredrik Waern 1965 188
Bakom lucka  7: Magnus Tideman 1963 100
Bakom lucka  8: Filip Prpic 1982 194
Bakom lucka  9: Christer Allgårdh 1967 101
Bakom lucka  10: David Engel 1967 114

Den anonyma och inte sällan lätt obskyra bloggen Salta Katten har varje dag hittills i adventsmånaden publicerat inlägg bestående av ett enda namn. Syftet med presentationen kan man ännu bara spekulera kring, men oavsett bloggarens intentioner, leder den till reflexioner.

Siffrorna bakefter namnen, som förmodligen är anonyma för många i dagens generation, har jag själv kompletterat med. De anger födelseår och bästa ATP-ranking.

Det handlar alltså om spelare, som var aktiva under den svenska stormaktstiden och i skymundan av de riktigt stora. Samtliga landade som synes på en bästaranking på rätt sida om 200-strecket, en tankeställare så god som någon.

Svensk tennis var alltså under flera decennier bland de ledande nationerna på såväl topp som bredd inom ATP-tennisen. Visserligen har konkurrensen hårdnat betydligt sedan dess, men icke desto mindre är det på gränsen till ofattbart, att vi kunde vara så bra.

Om Salta Katten håller ut på det troliga temat, kommer ytterligare 14 namn att presenteras innan jul. Kvar finns t ex Göteborgarna Nicklas Utgren och Björn Rehnquist liksom Stockholmarna Peter Carlsson, Jörgen Windahl och Olle Palmér om man håller sig kring 100-strecket.

 

Annonser

One Response to Bortglömd bredd

  1. Mats N skriver:

    Vet inte om tanken är att bara presentera bra spelare men som aldrig var topp 100? Men även strax innanför 100-strecket fanns spelare som Nydahl ca 70 som bäst, Johan Carlsson (80-strecket) tillsammans med Peter Lindgren (120 någonting) utgjorde dessa dessutom ett hyggligt elitserielag för Linköping – som ändå aldrig var nära att vinna serien… I denna kategori kan man även räkna in Lars Jönsson (60?), Ulf Stenlund (40?), m.fl. som ingen har hört talas om?
    Lika imponerande som det var – lika tragiskt är det att inse dagens verklighet och ständigt bli påminnen om hur tennisen mår. Har senaste månaden råkat besöka ett par hallar och hört om några klubbar som för bara 10-20 år sedan hade finfin verksamhet – som idag närmast är öde och helt aktivitetslösa. När tillståndet skall problematiseras och diskuteras i olika sammanhang blir jag oftast genomtrött när jag hör argumenten. Pengar kan tydligen lösa allt verkar vissa tro. Andra menar att fler ITF-tävlingar hjälper till medans andra snöar in på att vi halkat efter tekniskt eller fysiskt. Ingen far väl med total osanning men så länge vi har så få som verkligen brinner själva för att lira tennis – kan vi hålla käften – ursäkta kraftutrycket.
    60- och 70-talisterna som blev så bra kom inte alla från nåra rikemanshem, de hade inte ett grymt stöd från varken förbund eller sponsorer, de hade få eller inga ITF-tävlingar att spela, framförallt inga ETA-tävlingar… Tränarna visste inte mycket om pronation i underarmen men kunde ibland lite om ungdomars fysiska utveckling då en del hade GIH-examen etc. Framförallt var det goda och entusiasmerade ledare som satte lämpliga ramar och spelarna själva fick ta stort eget ansvar och hade nästan alltid minst en idrott till i bagaget fram till 14-15 år. Några akademier fanns inte och privata supertränare utanför klubbens regi var på undantag.
    Ibland hör jag argumentet att vi halkat efter för att vi inte hängt med i trender och nya rön och gör som vi alltid gjort. Tänk om det är tvärtom? Vi har ändrat på väldigt mycket på hur en tennisjuniors vardag ser ut idag mot hur det såg ut på 80-90-talet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: