Troligen fem totalt

Först kom Anders Järryd och Thomas Johansson, sedan kom ingenting och sedan kom ingenting. Så dök Stefan Edberg upp igår som nr 30 och Mats Wilander idag som nr 26.

Det handlar förstås om DN-listan över de 150 bästa svenska idrottarna genom alla år, en lista som genererat en hel del debatt. Den inbördes ordningen mellan Mats och Stefan är inte okontroversiell. I Svenska Tennismagasinets lista i senaste numret är ordningen omvänt på platserna närmast Björn Borg.

Närmast framför sig har Mats företrädare för små idrotter som skridskoåkaren Thomas Gustavsson, skidåkerskan Toini Gustafsson-Rönnlund, konståkaren Gillis Grafström och curlingspelaren Anette Norberg. Nog höjer man ögonbrynen…

Tennisen kan knappast räkna med någon mer än Björn Borg i den fortsatta nomineringen. Ett namn som Sven Davidson lär t ex inte dyka upp. Nog borde grand slam-vinst i Paris och Wimbledonseger i dubbel räcka för plats på listan och t o m straffa så högt uppsatta namn som Grafström och Rönnlund.

Listor av det här slaget skall förstås tas för vad de är. Att jämföra prestationer i globala och provinsiella idrotter är lika omöjligt som att sätta tidigt 1900-tal mot modern tid. Men många intressanta meningsutbyten genereras.

Annonser

2 Responses to Troligen fem totalt

  1. Jonas W skriver:

    Listan speglar tyvärr att tennisen både tappat i intresse och status i vårat avllånga land. Hade det varit för 15-20 år sedan hade Wilander och Edberg legat högre. Finns en del andra namn som mano också verligen undrar hur dom tänkt.. förstår Äpplets besvikelse

  2. Jonas W skriver:

    Ingemar lite längre ner, Klyft fanns med ja man hade inte helt fel, men i alla fall Stenis nr 5, helt obegripligt. Han och Borg är dom största genom tiderna, helt i särklass, övriga egentligen långt efter. Dock inte för den yngre generationen och det är väl så att man drömmer sig tillbaka. Kul i alla fall att Borg blev etta, tennisen behöver det !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: