Södracupen, en annorlunda tävling

Svensk tennis besväras av ett stort men delvis onödigt problem på sikt, förutom att vi inte längre är med och slåss i världseliten. Tendensen är mycket klar och oroväckande. Det håller på att bli allt dyrare att utöva sporten.

Ett självförvållat delproblem är, att tävlingsansvariga inte sällan lägger ner alldeles för lite arbete på att utforma vettiga tävlingsprogram. Onödiga resor och övernattningar tär på föräldrarnas kassa. Lika onödig skolledighet är en annan konsekvens av slarvig tävlingsplanering.

Intersport Open i Vetlanda är ett aktuellt exempel. Här förekommer poolspel i trepooler, där vissa spelare är uppsatta på en match på fredagen och den andra på lördagen. Man behöver inte vara kärnfysiker för att inse, att sådana pooler skall genomföras på en dag.

Inom Växjö TS har vi anammat Svenska Tennisförbundets propåer om att pröva alternativa tävlingsformer med förkortade matcher. Vi har i dagarna bjudit in till Södracupen, en tävling där begreppet sprint till alla delar bär syn för sägen.

I Södracupen spelas korta set – först till fyra vunna games – och med no ad. Ett eventuellt skiljeset avgörs som ett matchtiebreak. Poolspel – slutspel är förstås upplägget eftersom tävlingen är en sprintvariant.

Den stora finessen med Södracupen är, att varje klass genomförs på en enda dag och att alla spelare är garanterade minst tre matcher.

Tävlingsupplägg som det i Södracupen borde vara dominerande på 10- och 11-årsnivå. I äldre åldersklasser måste lika självklart traditionellt format vara huvudupplägget men inte allenarådande. I Södracupen är t ex 16-årsklass den äldsta.

Välkomna med anmälningar till Södracupen.

Annonser

2 Responses to Södracupen, en annorlunda tävling

  1. Tomas skriver:

    Ledsen Åke att vi inte i Intersport open kunde genomföra att alla fick spela sina poolmatcher samma dag. Efter ett tufft schema lördag med start 08.00 var sista matcherna slut 21.00. Skulle alla spelat sina poolmatcher på lördagen skulle ytterligare 7 matcher spelats lördag vilket medfört att vi spelat till midnatt. Tror inte detta varit mer uppskattat av föräldrarna. Självklart vill vi att man spelar poolmatcherna samma dag men det fungerar inte alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: